Тонни їжі та півтора мільйони порцій: команда Food Train й дотепер годує мешканців Харківщини — ФОТО
Після масованої атаки на об’єкти критичної інфраструктури Харківщини 22 березня Food Train прибув до Харкова, де дотепер забезпечує населення харчуванням.
До деокупованого Ізюму поїзд-кухня відправився 6 березня 2024 року, щоб допомогти населенню впоратись із наслідками ворожих атак по інфраструктурі регіону.
В Укрзалізниці, яка побудувала потяг за підтримки The Howard G. Buffett Foundation, розповіли, що за 365 днів роботи команда поїзда-кухні приготувала більше ніж півтора мільйони порцій гарячої їжі, яка була доставлена сімʼям тимчасово переміщених мешканців регіону, літнім людям, до лікарень, пансіонатів, у віддалені райони області до місцевих мешканців, які потерпали від знеструмлень та руйнувань.

Щоб приготувати таку кількість порцій, кухарі Food Train використали:
- 240 тонн мʼяса;
- 288 тонн круп;
- 231 тонну салатів;
- 23 тонни хліба;
- 127 тонн фруктів.
За цей час поїзд встиг побувати із святковими місіями на новорічні свята 2024/2025 в 12 містах від Харкова до Ковеля, доставивши спеціальні подарунки та святкові розваги дітям в регіонах. Нині поїзд-кухня продовжує свою роботу на Харківщині.
«Поїзд-кухня важливий проєкт для забезпечення гуманітарних потреб цивільного населення, а саме повноцінного гарячого харчування. Під час довготривалих знеструмлень ця допомога особливо необхідна. Дякуємо нашому другу, філантропу Говарду Баффету за реалізацію проєкту поїзда-кухні та команді Food Train за підтримку наших жителів», — зазначив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.
Команда поїзда-кухні може виробляти понад 10 тисяч порцій їжі на день. Поїзд складається з 6 вагонів під локомотивом — генераторний вагон, вагон-холодильник з морозильною камерою, вагон з холодною кухнею, вагон з гарячою кухнею для приготування фінальних страв, вагон для персоналу та багажний вагон на 27 тисяч літрів води з фільтраційною та насосною станціями.
Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо тощо. Спеціальні термобокси, встановлені всередині поїзда, дозволяють легко транспортувати вже готові ланчбоксии з їжею від поїзда-кухні до кінцевого споживача.
Нагадаємо, міжнародна допомога Харківщині: Фінляндія надасть гроші на енергетику, а Франція підтримає медицину