Відкрились всупереч «прильотам»: як винороб заснував перший в Запоріжжі винний бар, — ФОТО
Руслан Лопатко – запорізький бізнесмен і винороб, власник виноробні «Villa Del Vino», а з грудня минулого року ще й співвласник першого в Запоріжжі винного бару «Wine Bar». Ідея створення такого закладу в Руслана була давно, але він довго не наважувався її втілити в життя.
— Якось ми з Олексієм, моїм партнером, сиділи в мене вдома. В нього було бажання відкрити якийсь заклад, а я давно шукав з ким мені відкрити винний бар в Запоріжжі, щоб було представлене вино не тільки моє, а й інших виноробів. Ми на зиму таку історію відкрили і потім продовжили розвивати, — каже Руслан.
Руслану з Олексієм знадобилось трохи більше місяця, щоб відкрити новий заклад. В жовтні 2022 року вони почали шукати приміщення, меблі, обладнання, а вже в грудні винний бар почав приймати перших відвідувачів.
«Wine Bar» розташований на вул. Сталеварів, поруч з багатоповерхівками, які зруйнували російські ракети 6 жовтня 2022 року. Руслан зізнається, що саме через ворожі обстріли з’явилось бажання створювати щось нове та не відкладати на потім свої бажання.
— Хотілось відкритись всупереч всьому, а нехай вони (російські військові — ред.) йдуть на**р. Ми в той момент, коли почались сильні обстріли Запоріжжя, і почали рух. І саме в цей момент обрали приміщення. До «прильотів» в мене не було бажання щось відкривати. Поки ми з друзями не сіли якось ввечері і не вирішили. Ми в жовтні обирали приміщення. Дивились ще одне і там після «прильоту» був розбитий склопакет, — згадує Руслан.
Багато «фішок» в інтер’єрі привезли з виноробні: дубові бочки слугують столами, ящики –полицями, пляшки – ліхтариками, піддони – лавками. У винному барі три просторих залавиконані в стилі лофт. Бар, як і виноробня, сімейна справа: на виноробні Руслану допомагає син Руслан, а у закладі – донька Софія.
В меню бару – червоне, біле та рожеве вино, виготовлене на виноробні «Villa Del Vino», з винограду, який вирощує Руслан на 5 гектарах землі. До вина можна обрати різноманітні закуски: сири, тапас (іспанська закуска), устриці, равлики, салати.
Одна з ідей Руслана – об’єднати крафтових виробників Запоріжжя, тому в барі часто організовують дегустації сирів, продукції пекарів, стейків, равликів, що вирощують на місцевій фермі. Також у «Wine Bar» проводять концерти.
Всіх гостей зустрічає талісман закладу – кіт Михасик.
— Коли я купив віллу до мене приблудилась кішка, я її підгодовував. Потім в неї з’явилися кошеня, кішка згодом кудись поділась. Кошеняти потім дали потомство і так декілька поколінь. Михасик в нас в минулому році народився на Великдень. Було чотири кошеня, трьох розібрали, а один залишився. Він якийсь не дуже пристосований був до вуличного життя. Я подивися, що в нього дуже слабке підшерстя і з’явилась ідея взяти його сюди і він тут прекрасно прижився. Він став талісманом, — розповідає Руслан.
Винороб каже, що «Wine Bar» — це заклад для людей, які не обов’язково повинні розбиратись у вині, а для тих, хто хоче посидіти з друзями за келихом крафтового вина, хто цінує невимушену атмосферу та спілкування.
Про виноробню «Villa Del Vino», яка розташована у с.Бабурка під Запоріжжям, читайте у репортажі 061 за посиланням.
«Заварили бізнес» — це новий проєкт, в рамках якого ми будемо розповідати, як живе, виживає та народжується під час війни бізнес у Запоріжжі.
«У кожного свій фронт» — цю фразу з початку повномасштабного вторгнення чув, мабуть, кожен українець. Цей проєкт про економічний фронт, який ми хочемо підтримати інформаційно. Тож, якщо, попри війну, ви розпочали свою історію успіху та готові про неї розповісти, пишіть нам [email protected].