Різдво Христове: як святкувати, що готувати та чого не слід робити
Різдво — одне з найголовніших свят у православних християн. З цього року святкування Різдва в Україні перенесли на 25 грудня, проте частина українців буде відзначати, як і раніше, за Юліанським календарем — 7 січня. Так чи інакше, традиції та звичаї свята залишаються незмінними. Журналіст 048.ua з’ясовував, що можна і не можна робити на Різдво, що готувати та як святкувати.
Історія свята
Як описується в Євангеліє від Матвія та Луки, цар Ірод вирішив провести перепис населення, тому наказав Діві Марії та Йосипу вирушити до Віфлеєма. Оскільки у місті для них не знайшлося вільного житла, Йосип та Марія залишилися у хліві, облаштованому в печері. Там і з’явився на світ Ісус Христос — їхній син. У ту мить на небі зійшла Вифлеємська зірка. Першими про народження Сина Божого почули пастухи — про подію їм розповіли Ангели.
Традиції
Різдвяний піст — один із найдовших за весь рік і триває 40 днів. Під час нього відмовляються від певної їжі, а також утримуються від розваг та гріхів. Мета посту полягає в тому, щоб очистити тіло і душу, виховати себе духовно і наблизитись до Бога. Різдвяний піст триває з 15 листопада по 24 грудня за новим стилем, а з 28 листопада по 6 січня — за старим.
Під час різдвяного посту слід утриматися від злослів’я та образ, куріння та вживання спиртного, занять коханням, ненависті та жадібності, а також відвідування розважальних заходів.
Крім того, необхідно перестати вживати їжу тваринного походження, молочну продукцію та яйця. Все, що ви їсте, має бути від природи – на рослинній основі. У середу та п’ятницю можна їсти рослинну їжу без олії, а у вівторок, четвер – з олією. У суботу, неділю (крім останніх), а також на великі свята дозволяється вживати рибу.
В останній день перед Різдвом, на Святвечір, прийнято готувати 12 пісних страв. На Святвечір сідають за стіл лише з появою першої зірки на небі. Треба подбати і про святкове оздоблення столу. Його застилають білою скатертиною, в центрі встановлюють свічку, а по чотирьох кутах – головки часнику, щоб відлякувати злих духів. Крім того, біля свічки ставлять один на одного два буханці хліба округлої форми – Василя та Меланку, які мають залишатися на столі до Старого Нового року. І лише потім, після спільної молитви, розпочинається вечірня трапеза. Насамперед при Святвечірній трапезі пробують кутю. А почесним правом першим випробувати цю обрядову страву має найстаріша людина в родині.
На Святвечір також зазвичай готують борщ, пісні голубці, узвар, рибу, вареники, страви з квасолі, запечені яблука тощо.
На наступний ранок після Святвечіра люди вітаються такими словами: «Христос народився!», у відповідь — «Славімо його!».
У цей день також прийнято ходити на службу до церкви. Увечері на Різдво також готують 12 страв, більшість із яких м’ясні, адже піст закінчився напередодні. Як і на Святий вечір, у центрі столу ставлять кутю, в яку тепер додають масло, молоко та вершки. На святкову вечерю знову збирається вся родина — співають різдвяні пісні, згадують усе хороше, що було минулого року, та бажають один одному здоров’я і благополуччя.
Важлива та незмінна традиція на Різдво – це колядування. На вулиці колядники виходять, починаючи зі Святого Вечора, або з першого дня Різдва. Часто вони носять із собою велику зірку, закріплену на палиці та покриту позолоченим папером. Така зірка символізує Віфлеємську, яка ознаменувала народження Ісуса Христа.
Заходячи у двір чи в будинок, молодь чи дітлахи просять дозволу заколядувати, а коли господарі погоджуються, колядники починають співати вітальні пісні-колядки та розігрувати жартівливі сценки.
Крім того, наші пращури у різдвяну ніч традиційно ворожили на майбутнього нареченого. Найчастіше займалися цим молоді дівчата, які хотіли дізнатися про його ім’я або дату свого заміжжя.
Чого не можна робити
— Як і в усі великі церковні свята, на Різдво не можна працювати по дому, займатися рукодыллям та прибирати. Усі домашні справи краще зробити заздалегідь.
— Не рекомендується купатися на Різдво. Особливо — приймати ванну та ходити у лазню.
— Стрижка 7 січня буде невдалою.
— Жодна страва різдвяного столу не повинна залишитися недоторканою. Потрібно спробувати все хоч трохи.
— Не можна лаятися.
— Це свято не підходить для переїзду.
— На Різдво не можна полювати і рибалити, а також різати худобу.
Різдвяні прикмети
- Іній на деревах у перші три дні різдвяних свят — до рясного врожаю на полях;
- Якщо на Різдво тепло – весна буде холодна;
- Якщо налетіла хуртовина напередодні Різдва — дерева рано зазеленіють, буде рання весна;
- Якщо 7 січня йде сніг, рік буде хорошим;
- Якщо знайти на Різдво монетку – то варто чекати на прибуток;
- Якщо за столом випадково розлили узвар або чай – це до грошей та успіху;
- Якщо на небі видно зірки – варто очікувати врожаю гречки та гороху;
- Якщо з 6 на 7 січня вигляне молодий місяць — варто чекати на легкий і прибутковий рік.
Страви на Різдво
Коли мине ніч і після богослужіння сім’я повертається додому, настає довгоочікуване свято Різдва. Пост залишився позаду, і на столі з’являються м’ясні страви, пироги на молоці та маслі, м’ясо та розкішні десерти.
Вважалося, що неодмінним атрибутом різдвяної трапези має бути запечений гусак (або інший птах). Також прийнято запікати домашню ковбасу, свинячу шинку та бочок. Готують й різноманітні салати, канапки, подають закуски та запашну святкову випічку.
Що готують у різних країнах
Америка
Різдвяне меню в Америці найчастіше включає індичку, журавлинний соус, кукурудзу, гарбуз та боби. На десерт неодмінно буде яблучний або гарбузовий пиріг (знаменита випічка на Різдво), а компанію йому може скласти різдвяне печиво, марципани, панеттоне та інші солодощі. До речі, на вечерю замість індички доречно буде подати і запечену яловичину, враховуючи те, що індичку вже готували — у листопаді на день Подяки. Різдвяне меню відрізняється залежно від штату. На Гаваях традиційним частуванням буде соус теріяки, у Вірджинії до свята подадуть устриць і великий пиріг з шинкою, на Середньому Заході, швидше за все, стіл прикрасять страви з ріпи та лютефіск, а в Нью-Мексико — м’ясо, тушковане з кукурудзою.
Англія
Англійці не чекають вечора та святкувати починають ще вдень. На обід подають запеченого птаха — гусака, качку чи індичку, але альтернативою дичині іноді стає ціле порося або різдвяне стегенце. Гарніром виступає смажена картопля, відварені або приготовлені на пару овочі, найчастіше брюссельська капуста. Журавлинний соус теж неодмінно буде присутній на столі. Традиційні різдвяні страви в Англії, якими по-справжньому пишається місцевий народ, — це йоркширський качиний паштет, шинка та запіканка з телячих нирок. Різдвяні солодощі у Великій Британії — це традиційний пудинг.
Німеччина
Звичай постити до Різдва зберігся сьогодні лише у православній церкві, а Німеччина — католицька країна. Різдвяні страви в Німеччині — це риба (лосось або короп), фарширований і запечений гусак з винним соусом, смажений гусак з галушками або свинина з квашеною капустою. Німецький різдвяний стіл у католиків багатий на різноманітні закуски — м’ясне фондю, білі ковбаси та сири.
Різдвяний пиріг штоллен їдять на Різдво та кілька днів після свята. Також з солодкого подають яблучні штруделі, пряникові будиночки та різдвяне печиво різних видів.
Італія
Кулінарні традиції Італії складалися протягом століть. Народжені в Стародавній Греції та Стародавньому Римі, збагачені в епоху Відродження, вони й досі становлять основу меню різдвяного застілля.
В Італії застілля розпочинають напередодні Різдва, у Святвечір, де переважають рибні та овочеві страви. На десерт зазвичай подають горіхи, сухофрукти, цукати.
На саме Різдво у меню присутні різноманітні м’ясні страви та численні солодощі. Святковий стіл багатий в обох випадках. Прийнято готувати лазанью, м’ясний суп, тріску, вугря, півня, цвітну капусту.
Читайте також: Як одесити готуються до новорічних свят у різних країнах