Gorozhanin.com.ua

Найкращий борщ Києва: ТОП-10 закладів з оригінальною подачею та скільки коштує популярна страва

26 апреля
09:47 2023

Борщ – страва-символ української кухні, яка, до того ж, є і однією з найпопулярніших серед українців. Десятки рецептів, які відрізняються в кожному регіоні способом приготування. Борщ буває пісний з квасолею та традиційний з м’ясом, гарячий та весняний холодний. З грибами, свининою, а заправляють олією та часником, а подають зі сметаною або пампушками.

Цю першу страву подають у багатьох ресторанах столиці, а шефи закладів експериментують з інгредієнтами, щоб надати борщеві нового смакового звучання. Ми не впевнені, що ви знайдете десь борщ смачніший за мамин, проте беззаперечно варто дізнатись де готують борщ у Києві та спробувати цікаві варіації.

Журналісти 44.ua обрали для вас 10 місць у столиці, де варто побувати, замовити та насолодитися смачним борщем.

Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.

Перший заклад в нашій добірці ­– це ресторан української кухні «О’Панас», який розташований в центрі Києва. Легендарний ресторан у парку Шевченка. Саме через місце розташування у ресторану, які багато хто пам’ятає як старий «Тарас», особлива атмосфера. Інтер’єр приємний, із національними мотивами, кухня, переважно, українська. У Києві із надлишком вистачає фольклорних закладів. Але локація та історія тут вирішують.

Вартість страви: борщ український зі свинячими реберцями та пампушками – 150 гривень.

Графік роботи: Пн-Пт: 11:00 – 22:00, Сб-Нд: 10:00 – 22:00.

Адреса: Київ, Терещенківська, 10.

Наступний заклад в добірці – ресторан швидкого харчування «Пузата Хата». Сьогодні «Пузата хата» – це найбільша мережа яскравих українських фаст-фуд ресторанів у доступному ціновому сегменті. Щомісяця тут трішки оновлюють меню, де часом до 300 найменувань страв української кухні всіх напрямків. Проте, незмінними залишаються класичні страви, серед яких і борщ по-домашньому.

Вартість страви:

  • порція 260 гр – 38 грн;
  • порція 390 гр – 56 грн.

Графік роботи: Пн-Нд з 08:00 до 21:00.

Адреса:Контрактова площа, 2/1, вул. Велика Васильківська, 40, ТЦ «Глобус», 1 лінія, вул. Майдан Незалежності, 1 та ін.

Є у Києві і ресторан української кухні «Petrus-ь», де ви зможете насолодитися смачними традиційними українськими стравами. Тут подають борщ зі свинячими реберцями та сметаною, а також зелений з телятиною. У ресторані подбали і про вегетаріанців. Для них готують овочевий борщ без м’яса. Ті, хто вже встиг скуштувати борщ у ресторані «Petrus-ь», радять взяти до нього пампушки з часниковим соусом та асорті з сала.

Вартість борщу:

  • борщ зі свинячими реберцями та сметаною – 145 грн;
  • зелений борщ з телятиною – 138 грн.

Графік роботи: Пн-Нд: 10:00 – 21:00.

Адреса: вул. Еспланадна, 28.

Слова з української народної пісні «Ходить Гарбуз по городу, питається свого роду:«А чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?!» дали ім’я одному з найпопулярніших у місті ресторанів з українською кухнею – «ГАРБУЗиК». Це невеликий ресторан із національною українською кухнею розташований у мальовничій частині Подолу, всього за кілька кварталів від популярних прогулянкових туристичних маршрутів.

На борщ із пампушками, козацьку солянку та карасів у сметані заведено не лише водити іноземних гостей, сюди ходять на обід із найближчих офісів, святкують дні народження. Працює доставка. Борщ тут є класичний та зелений.

Вартість страви:

  • борщ український зі свининою та квасолею – 118 грн;
  • борщ зелений з щавлем та свининою – 110 грн.

Графік роботи: Пн-Нд: 11:00 – 23:00.

Адреса: вулиця Фролівська, 1/6.

Ресторан «100 років тому вперед» – це один із найнезвичайніших ресторанів, які відкрилися в столиці останнім часом. Насамперед дивує кухня цього закладу. Наприклад, тут можна скуштувати персики з часником або огірки з медом. Поєднує на перший погляд продукти, що не поєднуються, шеф-кухар і співзасновник ресторану – Євген Клопотенко.

Спочатку він вирішив покращити харчування у школах та розробив спеціальне меню, тепер же – взявся за культуру харчування киян.

Концепція несподіваних поєднань продуктів ресторану торкнулася і традиційного українського борщу. Тут його готують зі сливовим лекваром та буряковим квасом. Леквар – це закарпатське переварене сливове варення. Саме воно дає борщу насичену насолоду.

Вартість страви: борщ із печі, зі сливовим лекваром – 205 грн.

Графік роботи: Пн-Пт: 12:00 – 22:00, Сб-Нд: 10:00 – 22:00.

Адреса:вул. Володимирська, 4.

У м’ясному ресторані «Публіцист», що його відкрили у стінах колишнього видавництва, теж подають оригінальний борщ. У ньому поєднують пікантну азіатську капусту кімчі з копченою качкою. Відвідувачі відзначають, що незвичайний смак, здавалося б, знайомого блюда, вам запам’ятається надовго. Борщ стає ще смачнішим, якщо доповнити його сметаною власного копчення ресторану.

Вартість страви:борщ з качкою та капустою кімчі – 170 грн.

Графік роботи: Пн, Вт, Ср, Нд: 11:00 – 21:00, Чт, Пт, Сб: 11:00 – 22:00.

Адреса: вул. Січових Стрільців, 25.

Ресторан «Царське село» знаходиться в центрі Києва та пропонує скуштувати борщ «по-царськи». Він готується в печі зі свинячими реберцями, а подається в горщику з житнього хліба із салом, солоним огірком, цибулею, часником та пампушкою. За бажанням наливають чарку хріновухи. Також у меню є борщ по-домашньому. Його подають з двома пампушками та сметаною. Якщо ж у вас намічається сімейне гуляння, то можна замовити борщ, який подається у великому чавуні та розрахований на компанію із чотирьох осіб. До нього йдуть пампушки з грибною начинкою. Відвідувачі такого борщу в захваті.

Вартість страви:

  • борщ по-царськи – 285 грн;
  • борщ «Родинне застілля» – 910 грн.

Графік роботи:Пн-Пт: 10:00 – 22:00, Сб-Нд: 11:00 – 22:00.

Адреса: вул. Лаврська, 22.

Будинку №10 майже два століття. Колись у його стінах оселився скульптор із родиною. Старовинна дубова підлога й досі зберігає у своїх тріщинках пам’ять про ті часи — гіпсову пудру, в бібліотеці вишикувались старовинні книги, в антикварному буфеті — поблискує посуд…

У подільському ресторані «DOM №10» цінують класику та мистецтво, і в гастрономії. Тут готують український борщ на м’ясному бульйоні. У цю страву додають свиняче реберце і подають з домашньою сметаною та ароматними пампушками з часником із власної пекарні.

Вартість страви: борщ український з реберцем і пампушками – 185 грн.

Графік роботи: Понедiлок – Неділя: 10:00 – 22:00.

Адреса: вул. Спаська, 10.

У ресторані Дмитра Борисова та музиканта Олега Скрипки «Канапа» готують борщ зі свининою, копченою грушею, сливою та пампушками. А подають – у капусті. На форумах кияни пишуть, що борщ у «Канапі» особливий та дуже смачний. Тому кажуть, що його в ресторані варто спробувати, навіть якщо ви не затятий шанувальник борщу.

Подають бестселер закладу у запеченій капусті разом із пампушками, і коштує він 198 гривень.

Ресторан "Канапа"

Ресторан «Канапа»

Також тут можна замовити зелений борщ на бульйоні з кролика, з додаванням кінського щавлю та кропиви, Подається зі сметаною та зеленню, а коштує 179 гривень.

Ресторан "Канапа"

Графік роботи: Пн-Нд: 11:00 – 21:00.

Адреса: Андріївський узвіз, 19.

І останній заклад в нашій добірці – ресторан «За двома зайцями», який знаходиться в самому серці історичної частини міста, біля підніжжя Андріївської церкви на Андріївському узвозі. З 2000 року ресторан «За двома зайцями» представляє київську кухню на гастрономічній карті. Це мікс традиційних страв української, єврейської, болгарської, молдавської кухонь, які залишили свій слід в Києві. Кухарі використовують локальні, сезонні та фермерські продукти, готуючи з любов’ю всі страви.

Ресторація пропонує скуштувати борщ за традиційним рецептом. Його подають з конопляними пампушками та салом.

Вартість страви: борщ зі сметаною та конопляними пампушками – 170 грн.

Графік роботи: Пн-Нд: 10:00 – 21:00.

Адреса:Андріївський узвіз, 34.

Одна з фундаментальних страв, без якої годі уявити українську кухню, – борщ. У різні часи борщ готували за різними рецептами, з використанням різного набору продуктів. Ба більше, борщ міг відрізнятися регіонально, від села до села. В Україні їх записано близько 70-ти. Є навіть з яблуками, медом та лимоном і не лише червоний, а й сірий і навіть чорний.

Незважаючи на безліч рецептів приготування українського борщу, все ж таки є деякі секрети, спільні для цієї страви. І ми хочемо поділитися ними.

  • У класичному варіанті український борщ прийнято готувати на м’ясному бульйоні: для цього беруть яловичу грудинку, курку чи свинину. М’ясо можна відварити, а можна попередньо обсмажити – так воно вийде ароматніше. М’ясний бульйон для борщу вариться 2-3 години, в залежності від м’яса.
  • Для борщу найкраще брати буряки темних солодких сортів. Його можна заздалегідь відварити в шкірці, запекти у фользі або протушкувати. Якщо додавати буряк у бульйон у сирому вигляді, то він втрачає колір.
  • Цибулю обсмажують на олії до золотистого кольору, потім додають моркву. Коли морква теж набуде золотистого відтінку, саме час додати помідори. Найкраще підійдуть свіжі томати чи у власному соку.
  • Сало з часником – майже обов’язковий штрих у приготуванні українського борщу. Потрібно взяти кілька шматочків сала без шкірки, кілька зубчиків часнику, кілька гілочок кропу та подрібнити інгредієнти (за допомогою ножа чи у ступці). Готову кашку додаємо в готову страву і накриваємо кришкою.
  • Готовому борщу слід настоятисяпротягом години. Не забудьте про пампушки, і смачного!

Нагадаємо, раніше ми писали про заклади столиці, де переплітаються головні фактори комфорту: приємна атмосфера, смачна кухня та недорогий асортимент.

Також розповідали про 10 відмінних місць поблизу Києва, куди можна поїхати, щоб відпочити або прогулятися.

Статьи по теме

Последние новости

Готовий до блекауту на всі 7 кВт: киянин встановив сонячні панелі на 15 поверсі, — ВІДЕО

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.