Найкращий борщ Києва: ТОП-10 закладів з оригінальною подачею та скільки коштує популярна страва
Борщ – страва-символ української кухні, яка, до того ж, є і однією з найпопулярніших серед українців. Десятки рецептів, які відрізняються в кожному регіоні способом приготування. Борщ буває пісний з квасолею та традиційний з м’ясом, гарячий та весняний холодний. З грибами, свининою, а заправляють олією та часником, а подають зі сметаною або пампушками.
Цю першу страву подають у багатьох ресторанах столиці, а шефи закладів експериментують з інгредієнтами, щоб надати борщеві нового смакового звучання. Ми не впевнені, що ви знайдете десь борщ смачніший за мамин, проте беззаперечно варто дізнатись де готують борщ у Києві та спробувати цікаві варіації.
Журналісти 44.ua обрали для вас 10 місць у столиці, де варто побувати, замовити та насолодитися смачним борщем.
Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України, щоб ви завжди були в курсі та нічого не пропустили.
Перший заклад в нашій добірці – це ресторан української кухні «О’Панас», який розташований в центрі Києва. Легендарний ресторан у парку Шевченка. Саме через місце розташування у ресторану, які багато хто пам’ятає як старий «Тарас», особлива атмосфера. Інтер’єр приємний, із національними мотивами, кухня, переважно, українська. У Києві із надлишком вистачає фольклорних закладів. Але локація та історія тут вирішують.
Вартість страви: борщ український зі свинячими реберцями та пампушками – 150 гривень.
Графік роботи: Пн-Пт: 11:00 – 22:00, Сб-Нд: 10:00 – 22:00.
Адреса: Київ, Терещенківська, 10.
Наступний заклад в добірці – ресторан швидкого харчування «Пузата Хата». Сьогодні «Пузата хата» – це найбільша мережа яскравих українських фаст-фуд ресторанів у доступному ціновому сегменті. Щомісяця тут трішки оновлюють меню, де часом до 300 найменувань страв української кухні всіх напрямків. Проте, незмінними залишаються класичні страви, серед яких і борщ по-домашньому.
Вартість страви:
- порція 260 гр – 38 грн;
- порція 390 гр – 56 грн.
Графік роботи: Пн-Нд з 08:00 до 21:00.
Адреса:Контрактова площа, 2/1, вул. Велика Васильківська, 40, ТЦ «Глобус», 1 лінія, вул. Майдан Незалежності, 1 та ін.
Є у Києві і ресторан української кухні «Petrus-ь», де ви зможете насолодитися смачними традиційними українськими стравами. Тут подають борщ зі свинячими реберцями та сметаною, а також зелений з телятиною. У ресторані подбали і про вегетаріанців. Для них готують овочевий борщ без м’яса. Ті, хто вже встиг скуштувати борщ у ресторані «Petrus-ь», радять взяти до нього пампушки з часниковим соусом та асорті з сала.
Вартість борщу:
- борщ зі свинячими реберцями та сметаною – 145 грн;
- зелений борщ з телятиною – 138 грн.
Графік роботи: Пн-Нд: 10:00 – 21:00.
Адреса: вул. Еспланадна, 28.
Слова з української народної пісні «Ходить Гарбуз по городу, питається свого роду:«А чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?!» дали ім’я одному з найпопулярніших у місті ресторанів з українською кухнею – «ГАРБУЗиК». Це невеликий ресторан із національною українською кухнею розташований у мальовничій частині Подолу, всього за кілька кварталів від популярних прогулянкових туристичних маршрутів.
На борщ із пампушками, козацьку солянку та карасів у сметані заведено не лише водити іноземних гостей, сюди ходять на обід із найближчих офісів, святкують дні народження. Працює доставка. Борщ тут є класичний та зелений.
Вартість страви:
- борщ український зі свининою та квасолею – 118 грн;
- борщ зелений з щавлем та свининою – 110 грн.
Графік роботи: Пн-Нд: 11:00 – 23:00.
Адреса: вулиця Фролівська, 1/6.
Ресторан «100 років тому вперед» – це один із найнезвичайніших ресторанів, які відкрилися в столиці останнім часом. Насамперед дивує кухня цього закладу. Наприклад, тут можна скуштувати персики з часником або огірки з медом. Поєднує на перший погляд продукти, що не поєднуються, шеф-кухар і співзасновник ресторану – Євген Клопотенко.
Спочатку він вирішив покращити харчування у школах та розробив спеціальне меню, тепер же – взявся за культуру харчування киян.
Концепція несподіваних поєднань продуктів ресторану торкнулася і традиційного українського борщу. Тут його готують зі сливовим лекваром та буряковим квасом. Леквар – це закарпатське переварене сливове варення. Саме воно дає борщу насичену насолоду.
Вартість страви: борщ із печі, зі сливовим лекваром – 205 грн.
Графік роботи: Пн-Пт: 12:00 – 22:00, Сб-Нд: 10:00 – 22:00.
Адреса:вул. Володимирська, 4.
У м’ясному ресторані «Публіцист», що його відкрили у стінах колишнього видавництва, теж подають оригінальний борщ. У ньому поєднують пікантну азіатську капусту кімчі з копченою качкою. Відвідувачі відзначають, що незвичайний смак, здавалося б, знайомого блюда, вам запам’ятається надовго. Борщ стає ще смачнішим, якщо доповнити його сметаною власного копчення ресторану.
Вартість страви:борщ з качкою та капустою кімчі – 170 грн.
Графік роботи: Пн, Вт, Ср, Нд: 11:00 – 21:00, Чт, Пт, Сб: 11:00 – 22:00.
Адреса: вул. Січових Стрільців, 25.
Ресторан «Царське село» знаходиться в центрі Києва та пропонує скуштувати борщ «по-царськи». Він готується в печі зі свинячими реберцями, а подається в горщику з житнього хліба із салом, солоним огірком, цибулею, часником та пампушкою. За бажанням наливають чарку хріновухи. Також у меню є борщ по-домашньому. Його подають з двома пампушками та сметаною. Якщо ж у вас намічається сімейне гуляння, то можна замовити борщ, який подається у великому чавуні та розрахований на компанію із чотирьох осіб. До нього йдуть пампушки з грибною начинкою. Відвідувачі такого борщу в захваті.
Вартість страви:
- борщ по-царськи – 285 грн;
- борщ «Родинне застілля» – 910 грн.
Графік роботи:Пн-Пт: 10:00 – 22:00, Сб-Нд: 11:00 – 22:00.
Адреса: вул. Лаврська, 22.
Будинку №10 майже два століття. Колись у його стінах оселився скульптор із родиною. Старовинна дубова підлога й досі зберігає у своїх тріщинках пам’ять про ті часи — гіпсову пудру, в бібліотеці вишикувались старовинні книги, в антикварному буфеті — поблискує посуд…
У подільському ресторані «DOM №10» цінують класику та мистецтво, і в гастрономії. Тут готують український борщ на м’ясному бульйоні. У цю страву додають свиняче реберце і подають з домашньою сметаною та ароматними пампушками з часником із власної пекарні.
Вартість страви: борщ український з реберцем і пампушками – 185 грн.
Графік роботи: Понедiлок – Неділя: 10:00 – 22:00.
Адреса: вул. Спаська, 10.
У ресторані Дмитра Борисова та музиканта Олега Скрипки «Канапа» готують борщ зі свининою, копченою грушею, сливою та пампушками. А подають – у капусті. На форумах кияни пишуть, що борщ у «Канапі» особливий та дуже смачний. Тому кажуть, що його в ресторані варто спробувати, навіть якщо ви не затятий шанувальник борщу.
Подають бестселер закладу у запеченій капусті разом із пампушками, і коштує він 198 гривень.
Ресторан «Канапа»
Також тут можна замовити зелений борщ на бульйоні з кролика, з додаванням кінського щавлю та кропиви, Подається зі сметаною та зеленню, а коштує 179 гривень.
Графік роботи: Пн-Нд: 11:00 – 21:00.
Адреса: Андріївський узвіз, 19.
І останній заклад в нашій добірці – ресторан «За двома зайцями», який знаходиться в самому серці історичної частини міста, біля підніжжя Андріївської церкви на Андріївському узвозі. З 2000 року ресторан «За двома зайцями» представляє київську кухню на гастрономічній карті. Це мікс традиційних страв української, єврейської, болгарської, молдавської кухонь, які залишили свій слід в Києві. Кухарі використовують локальні, сезонні та фермерські продукти, готуючи з любов’ю всі страви.
Ресторація пропонує скуштувати борщ за традиційним рецептом. Його подають з конопляними пампушками та салом.
Вартість страви: борщ зі сметаною та конопляними пампушками – 170 грн.
Графік роботи: Пн-Нд: 10:00 – 21:00.
Адреса:Андріївський узвіз, 34.
Одна з фундаментальних страв, без якої годі уявити українську кухню, – борщ. У різні часи борщ готували за різними рецептами, з використанням різного набору продуктів. Ба більше, борщ міг відрізнятися регіонально, від села до села. В Україні їх записано близько 70-ти. Є навіть з яблуками, медом та лимоном і не лише червоний, а й сірий і навіть чорний.
Незважаючи на безліч рецептів приготування українського борщу, все ж таки є деякі секрети, спільні для цієї страви. І ми хочемо поділитися ними.
- У класичному варіанті український борщ прийнято готувати на м’ясному бульйоні: для цього беруть яловичу грудинку, курку чи свинину. М’ясо можна відварити, а можна попередньо обсмажити – так воно вийде ароматніше. М’ясний бульйон для борщу вариться 2-3 години, в залежності від м’яса.
- Для борщу найкраще брати буряки темних солодких сортів. Його можна заздалегідь відварити в шкірці, запекти у фользі або протушкувати. Якщо додавати буряк у бульйон у сирому вигляді, то він втрачає колір.
- Цибулю обсмажують на олії до золотистого кольору, потім додають моркву. Коли морква теж набуде золотистого відтінку, саме час додати помідори. Найкраще підійдуть свіжі томати чи у власному соку.
- Сало з часником – майже обов’язковий штрих у приготуванні українського борщу. Потрібно взяти кілька шматочків сала без шкірки, кілька зубчиків часнику, кілька гілочок кропу та подрібнити інгредієнти (за допомогою ножа чи у ступці). Готову кашку додаємо в готову страву і накриваємо кришкою.
- Готовому борщу слід настоятисяпротягом години. Не забудьте про пампушки, і смачного!
Нагадаємо, раніше ми писали про заклади столиці, де переплітаються головні фактори комфорту: приємна атмосфера, смачна кухня та недорогий асортимент.
Також розповідали про 10 відмінних місць поблизу Києва, куди можна поїхати, щоб відпочити або прогулятися.