Gorozhanin.com.ua

Готуємося до Великодня: ТОП-6 рецептів пасок на будь-який смак

30 апреля
09:19 2024

До світлого свята Воскресіння Хрестового залишається менше тижня, а отже, саме час зайнятися пошуком ідеального рецепту окраси великоднього столу – паски. Приготування традиційної страви має свої особливості, але дотримання пропорцій зробить вашу випічку найсмачнішою.

Журналісти 44.ua підготували добірку рецептів пасок на будь-який смак. Зокрема, в нашій підбірці ви знайдете шоколадну паску, а також лимонну з цукатами.

І перша паска в нашій добірці – це паска в хлібопічці з сиром.

Паска в хлібопічці з сиром

Паска в хлібопічці з сиром

Інгредієнти на 1 паску:

  • 500 г білого борошна;
  • 200 г сиру 9% жирності;
  • 150 мл молока 3,2%;
  • 150 г піску цукрового;
  • 2 яйця (великих);
  • 50 г верш. масла;
  • 8 г гранульованих дріжджів;
  • 1 ч. л. солі;
  • родзинки, цукати, цедра – на ваш розсуд.

!!! Для приготування паски краще брати сир жирністю не менше 9%, ще краще — домашній сир. Так паска вийде більш здобною та соковитою.

Спосіб приготування:

1. В чашу хлібопічки засипте гранули дріжджів. Залийте підігрітим молоком і дайте постояти 15-20 хв, щоб дріжджі «активізувалися». На поверхні молока утвориться розсип дрібних пухирців – значить дріжджі заробили.

2. Додаємо інші продукти за рецептом: протертий сир, збиті яйця, пісок цукровий, сіль, розтоплене вершкове масло та просіяне борошно. Якщо вам подобається більш солодка паска – в рецепт додайте більше цукру.

3. Увімкніть хлібопічку на відповідний режим. Зазвичай це програма «Солодкий хліб» або «Хліб зі скоринкою». Тривалість програми залежить від моделі – зазвичай 3-3,5 години. Через 30 хвилин після початку програми відкрийте кришку пристрою, додайте родзинки, терту цедру цитрусових або цукати за смаком.

4. Дочекайтеся закінчення приготування і дістаньте паски з форми. Помістіть їх на решітку, щоб дно випічки не підпарилось при охолодженні. Повністю остиглу паску прикрасьте глазур’ю і посипкою.

Наступний рецепт паски в нашій добірці – це лимонна паска з кремом і цукатами. Якщо ви хочете спробувати щось нове, то приготуйте лимонну паску, яка точно прикрасить ваш стіл на великодні свята.

Лимонна паска з кремом і цукатами

Лимонна паска з кремом і цукатами

Інгредієнти для паски:

  • молоко – 250 г;
  • яйця – 5 білків і 10 жовтків;
  • цукор – 400 г;
  • дріжджі мокрі – 70 г;
  • Борошно пшеничне – 1−1,1 кг;
  • сік лимона – 80 мл;
  • цедра лимона – 2 шт;
  • ізюм – 250 г;
  • ром – 50 мл;
  • ванільний цукор – 20 г;
  • кардамон – 1 ч.л;
  • сіль – 1 ч.л;
  • олія – 30 мл.

Спосіб приготування:

1. Для опари розігрійте молоко, окремо розмішайте яйця з цукром (кладіть половину цукру) і сухі дріжджі, додайте молоко. Добре розмішайте, обмотайте харчовою плівкою і дайте підійти опарі. Залиште на вечір.

2. Після того, як опара піднялася, додайте в неї топлене вершкове масло, борошно, ванільний цукор, цедру двох лимонів і сіль. Перемішайте, а після цього почніть місити руками до того моменту, поки тісто не почне саме відставати від рук. Далі додайте сухофрукти, знову добре перемішайте. Візьміть все тісто і перекладіть в посуд, накрийте харчовою плівкою і дайте підійти. Потім все тісто розділіть на частини і викладіть в форми. Відправте тісто в формах в тепле місце, щоб воно трохи підійшло.

3. Потім включіть її на 160 градусів і відправте туди паски. Перевіряйте дерев’яної шпажкою, чи добре пропеклися паски.

4. Після того, як паски добре охололи, зробіть посередині надрізи, щоб отвір в пасці був охайним. При цьому, важливо залишити дно, щоб крем не витік. Після того, як вирізали серединку, додавайте туди лимонний курд до самого верху і зверху накрийте красивою верхівкою.

5. Тепер можете прикрашати глазур’ю і додавати цукати або інші прикраси. Смачного!

Ми маємо Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua» – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Паска з медом по-закарпатськи: рецепт

Паска за цим рецептом виходить смачна, гарна, волога, ніжна, запашна. А от мед надає їй особливого кольору та приємного аромату.

Паска з медом по-закарпатськи

Паска з медом по-закарпатськи

Інгредієнти:

Опара:

  • молоко – 1 л;
  • дріжджі – 100 г;
  • цукор – 2 ст.л;
  • борошно – 10 ст.л.

Здоба:

  • яйця – 5 шт;
  • вершкове масло 82% – 300 г;
  • сіль – 1 ч.л;
  • цукор – 300 г;
  • ванільний цукор – 2 п. по 16 г;
  • мед – 50 г
  • горілка – 1 ст.л;
  • борошно – 1 кг 900 г + — 100 г;
  • олія – 100 мл;
  • сухофрукти – 500 г.

Спосіб приготування:

1. Починаємо з приготування опари. У велику миску наливаємо 1 л ледь теплого молока. Молоко бажано брати домашнє, з високим відсотком жирності. Тоді додаємо сюди дріжджі (можна використовувати як пресовані, так і сухі. Але якщо використовуєте сухі дріжджі, то додавайте їх після того, як додали борошно). Додаємо також 2 ст. л. цукру від загальної кількості і все ретельно перемішуємо, щоб дріжджі розчинилися.

2. Далі додаємо 10 ст. л. борошна від загальної кількості та замішуємо рідке тісто як на млинці. Накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце на 40 хв. Опара повинна бути в бульбашках. Це значить, що вона добре підійшла і з неї можна готувати тісто.

3. Для здоби окремо з’єднуємо 5 яєць, цукор, ванільний цукор, ложку солі, також додаємо сюди мед та розтоплене масло.

4. Перемішуємо все це міксером до однорідної маси. Важливо, щоб цукор розчинився.

5. Далі повертаємося до нашої опари і додаємо сюди здобу. Коли здоба замішується окремо, то тісто виходить більш однорідним, тому що всі здобні інгредієнти добре розчиняться і поєднуються між собою.

6. Потім починаємо поступово додавати борошно. Його додаємо у три етапи, не потрібно додавати усе відразу. Сюди ж потім додаєте 1 ст. л. горілки, щоб закарпатська паска швидко не черствіла. Додаємо другу частину борошна.

7. Потім додаємо останнє борошно і замішуємо тісто руками 15−20 хвилин. Чим краще вимішане тісто, тим краще виходить паска.

8. Під час замішування тіста додаємо олію. Це дозволяє тісту не липнути до рук. Тісто повинно вийти доволі густе, вільно розтягується, та не рветься.

9. Далі розділяєте тісто на дві частини у дві посудини, змащуєте зверху олією та накриваєте тісто харчовою плівкою та залишаєте тісто у теплому місці на 1 годину.

10. Через годину дістаєте тісто та додаєте до нього сухофрукти на ваш смак. Напередодні родзинки облийте кип’ятком та добре висушіть. Вмісіть сухофрукти в тісто та залиште під харчовою плівкою ще на півтори години. Тісто підніметься ще більше.

11. Тісто уже готове, його можна розкладати по формах.

12. Робочу поверхню та руки змастіть олією, щоб тісто не прилипало до рук і поверхні (змастіть злегка, багато олії не потрібно). Далі берете шматок тіста, підгинаєте його, защіпаєте краї і викатуєте поверхню, щоб вона була гладенькою. Далі кладете тісто у форму. Наповнюйте форму не більш як на 1/3. Далі, по центру вставте дерев’яну шпажку. Це потрібно для того, щоб виходило повітря і паска була рівною.

13. Коли паски уже добре підійнялися та майже зрівнялися із краями форми, то змастіть їх жовтком із водою. Відразу змащені паски до духовки не кладіть, краще зачекати декілька хвилин.

14. Випікайте паску при температурі 170 градусів. Маленькі паски приблизно 30−40 хвилин, великі паски випікайте близько години. Використовуйте режим випікання верх-низ.

Паски на дріжджах: поради

Найпопулярнішими пасками в Україні можна по праву вважати дріжджові варіанти випічки. Найважливіше в цьому процесі – правильна робота з дріжджами.

Паски на дріжджах

Паски на дріжджах

По-перше, важливо дотримуватися правильних температурних умов. Дріжджі активувати за температури 36-37 градусів, тісто настоювати в теплому місці без протягів.

По-друге, потрібно давати тісту достатньо часу на дозрівання, щоб воно гарно підіймалося та не було забитим.

По-третє, традиційно потрібно готувати паски в хорошому настрою, без сварок, поганих думок і лайки. Можливо, це лише забобони, але вони є частиною наших звичаїв.

Інгредієнти:

  • 1 кг муки + запас на домішування;
  • 400 мл теплого молока (може піти трошки більше або менше, залежно від якостей муки);
  • дріжджі (100 грам);
  • 8-10 жовтків;
  • 250 грам масла (можна олію без запаху);
  • 250 грам цукру;
  • 200 грам родзинок;
  • 100 грам цукатів без сиропу;
  • пів чайної ложки солі;
  • цедра, ванільний цукор.

Спосіб приготування:

1. Дріжджі розкришити, додати тепле молоко, кілька ложок муки і кілька ложок цукру, і поставити в тепле місце.

2. Тим часом, розтерти жовтки з цукром і ванільним цукром до піни.Коли розчина забродить (на це йде хвилин 15-20) – влити її в широку миску з пересіяною мукою і сіллю, перемішати легенько, додати перетерті жовтки і замісити. Якщо рідини забагато – додати невелику кількість муки. До замішеного тіста додати тепле розтоплене масло і ще раз вимісити до гладкості і щоб жир ввібрався.

3. Додати родзинки, цукати, цедру, акуратно вимісити, накрити рушничком і поставити щоб росло.

4. Коли тісто підросте в об’ємі вдвічі, обім’яти, розкласти тісто в форми, накрити і дати ще раз підрости. Як паски підростуть – помазати верх жовтком і спекти в гарячій духовці (200 градусів) десь 40-50 хвилин.

5. Виймати з форм холодними.

Швидку шоколадну паску без дріжджів за цим рецептом можна і варто готувати разом з дітьми. Оскільки він дуже простий, а паски натомість виходять дуже смачними, шоколадними, м’якими та вологими.

Шоколадна паска

Шоколадна паска

Інгредієнти на 3 шт:

  • борошно – 150 г;
  • какао темне – 15 г;
  • яйця – 2 шт;
  • цукор – 100 г;
  • ванільний цукор – 1 п;
  • вершкове масло – 100 г;
  • молоко – 100 мл;
  • сода – 1 ч.л;
  • оцет – 1 ст.л.

Для глазурі:

  • шоколад – 50 г;
  • олія – 1 ст.л.

Спосіб приготування:

1. Спочатку з’єднаємо борошно і какао. Все ретельно перемішуємо, до яєць додаємо звичайний і ванільний цукор. Збиваємо це міксером до утворення пишної освітньої маси. Далі додаємо розтоплене негаряче масло.

2. Додаємо молоко і знову все перемішуємо міксером і додаємо соду погашену оцтом. Тоді додаємо борошно із какао і замішуємо тісто, спочатку лопаткою а потім міксером, щоб тісто було однорідним.

3. За бажанням, можна додати будь-який наповнювач. Наприклад, цукати, цитрусову цедру або будь-які інші сухофрукти. Важливо не робити занадто великі паски, щоб вони добре пропеклися і не пересушилась. Форми наповнюємо тістом приблизно на пів години. З цієї порції тіста виходить три такі пасочки.

4. Випікаємо їх при температурі 170 градусів приблизно одну годину. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою. Вона має бути сухою. Охолоджені пасочки поливаємо розтопленим шоколадом із олією.

Сирні паски: поради

Сирні паски готуються досить швидко, тому їх ідеально готувати в суботу перед святом. Для приготування цього виду десертів потрібні спеціальні форми, тож підготуйтеся заздалегідь та придбайте їх.

Сирна паска

Сирна паска

Також радимо вам використовувати сир 9% жирності або ж приготувати його власноруч із пряженого молока та ряжанки.

Інгредієнти:

  • кисломолочний сир 9% – 700 г;
  • вершки 33% жирності – 350 мл;
  • яєчні жовтки – 5 штук;
  • цукор – 150 г;
  • ванільний цукор – 10 г;
  • вершкове масло 82,5% – 100 г;
  • цедра одного лимона;
  • смажений мигдаль – 50-75 г;
  • дрібка солі.

Спосіб приготування:

1. Візьміть 100 г масла з холодильника за кілька годин до початку приготування. Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером.

2. Відділіть 5 жовтків від білків. З’єднайте у мисці жовтки зі 150 г цукру та додайте 10 г ванільного цукру та дрібку солі. Добре збийте суміш вінчиком до білого кольору.

3. Налийте у сотейник частину вершків (200 мл) та прогрійте їх на невеликому вогні, постійно перемішуючи, до появи пари над поверхнею. Потім вилийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте вінчиком. Перелийте отриману суміш назад у сотейник.

4. Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно помішуючи. Доведіть її до легкого загустіння – має бути консистенція рідкої сметани.

5. Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм’якшеного вершкового масла.

6. Добре перемішайте – до повного об’єднання інгредієнтів. На цьому етапі можна додати дрібно натерту цедру одного лимона – так паска набуде приємного цитрусового аромату.

7. Решту вершків (150 мл) збийте міксером або блендером до щільних стійких піків. Дуже повільно введіть вершки в сирну масу за допомогою силіконової лопатки.

8. Подрібніть 50-75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів доволі великими шматочками й додайте до маси. Добре перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілились.

9. У форму (підійде пасківник заввишки 15 см) викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть на неї сирну масу. Відтак злегка утрамбуйте і накрийте марлею. Поставте форму на тарілку, зверху поставте ще одну тарілку, а на неї – банку з водою, щоб паска була під пресом.

10. Поставте паску в холодильник щонайменше на 6 годин для застигання, а ліпше – на ніч.

11. Готову сирну паску прикрасьте на свій смак.

Пекти паски на Великдень – це особлива традиція, котра не втрачає актуальності століттями. Домашня випічка створює особливий затишок свята, кулінари змагаються в своїй майстерності декорування цих святкових десертів, а рецепти передаються поколіннями, зберігаючи сімейні секрети ідеальних пасок. І якщо у вас такого рецепта немає, або постійно виникають питання щодо того як працювати з дріжджами чи як сформувати сирну паску, беріть наші рецепти та поради та насолоджуйтесь неймовірною випічкою. Не забудьте пригостити нею своїх рідних та близьких.

Також ми розповідали раніше про пісні страви, які можна приготувати як на Великдень, так і на свята і на кожен день.

Статьи по теме

Последние новости

Ракетный удар России по Харькову 17 мая – последствия | Новости Украины

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.