Замість «Олів’є» та «Шуби». ТОП-10 незвичайних страв для святкового столу на Новий Рік, — РЕЦЕПТИ, ФОТО
Десять рецептів небанальних страв на Новий Рік.
До Нового Року залишилось зовсім небагато часу. Тому вже зараз харків’яни активно готуються до новорічної ночі і роздумують, що приготувати на святковий стіл. І для багатьох вже звичними стравами стали «Олів’є» чи «Шуба». Однак «стандартне» меню завжди можна урізноманітнити неординарними рецептами.
Редакція сайту 057 розповідає про десять рецептів незвичайних страв на Новий Рік.
Закуска «Картопляні кошики з оселедцевим кремом»
Що потрібно для приготування кошиків:
- картопля — 500 грам;
- сир твердий — 70 грам;
- яйце куряче — 1 штука;
- сіль — за смаком;
- перець чорний мелений — за смаком.
Що потрібно для приготування начинки:
- сир — 150 грам;
- філе оселедця солоного — 100 грам;
- яблуко — 100 грам;
- шпинат — 40 грам;
- ікра червона — за смаком.
Як приготувати страву:
- очищуємо картоплю, натираємо її на великій тертці та віджимаємо зайву рідину;
- натираємо сир на дрібній тертці;
- додаємо до картоплі яйце та подрібнений сир, всі інгредієнти перемішуємо та приправляємо спеціями;
- викладаємо картопляну масу по 1-1,5 столової ложки в силіконові форми для кексів і розподіляємо, щоб усередині було порожньо;
- відправляємо у гарячу духовку на 20-30 хвилин і запікаємо при температурі 180-190 градусів;
- очищаємо і нарізаємо оселедець;
- дрібно нарізаємо яблуко;
- подрібнюємо шпинат і сир;
- відправляємо в миску оселедець, яблуко, шпинат та сир і пюруємо блендером, а потім перчимо і солимо за смаком;
- відсаджуємо оселедцеву начинку в охолоджені кошики, використовуючи кондитерський мішок;
- прикрашаємо картопляні кошики червоною ікрою;
- подаємо до новорічного столу закуску «Картопляні кошики з оселедцевим кремом».
Салат «Дихання дракона»
Що потрібно для приготування:
- філе куряче — 300 грам;
- морква по-корейськи — 150 грам;
- картопля по-корейськи — 150 грам;
- огірки свіжі — 150 грам;
- майонез — 80 грам;
- перець солодкий червоний — 1 штука;
- лист лавровий — 2 штуки;
- цукор — 1 щіпка;
- сіль — за смаком.
Як приготувати страву:
- кип’ятимо у каструлі воду і викладаємо в киплячу воду куряче філе, а потім додаємо лавровий лист;
- доводимо знову воду до кипіння, знімаємо піну і варимо філе близько 25 хвилин на невеликому вогні до готовності;
- остуджуємо філе в бульйоні або на тарілці;
- нарізаємо огірки тонкою соломкою, додаємо по щіпці солі та цукру, перемішуємо та залишаємо на 8-10 хвилин, а після акуратно віджимаємо зайву рідину;
- розбираємо на волокна остигле куряче філе;
- викладаємо шар курячого філе на тарілку;
- наносимо зверху досить рясно сіточку майонезу;
- викладаємо зверху огірки;
- наносимо знову майонезну сіточку;
- викладаємо більшу частину картоплі, намагаючись надати салату форму полум’я;
- викладаємо зверху моркву у вигляді полум’я;
- додаємо ще трохи прожилок картоплі;
- вирізаємо із солодкого перцю кілька смужок і викладаємо внизу салату, «підсилюючи полум’я»;
- подаємо до новорічного столу салат «Дихання дракона».
Гаряча страва «Гармошка зі свинини»
Що потрібно для приготування:
- корейка свиняча — 1 кілограм;
- перець болгарський червоний — 80 грам;
- цибуля ріпчаста — 80 грам;
- часник — 2 зубчики;
- олія оливкова — 1 столова ложка;
- паприка мелена — 1 чайна ложка;
- майоран сушений — 1 чайна ложка;
- чебрець сушений — 1 чайна ложка;
- сіль — 1,5 чайної ложки;
- перець чорний мелений — 0,5 чайної ложки.
Як приготувати страву:
- включаємо духовку для розігріву до 180 градусів;
- вимиваємо м’ясо та обсушуємо паперовим рушником;
- нарізаємо м’ясо скибочками товщиною 2 сантиметри, не доходячи до кінця приблизно 2 сантиметри, щоб вийшла «гармошка»;
- розрізаємо перець вздовж, видаляємо плодоніжку та насіння, а потім нарізаємо довгими смужками за кількістю не менше, ніж надрізів на шматку м’яса;
- очищаємо і нарізаємо цибулю півкільцями;
- змішуємо у невеликій ємності паприку, майоран, чебрець, чорний перець та сіль;
- обсипаємо м’ясо пряною сумішшю з усіх боків і всередині розрізів, а потім змащуємо оливковою олією;
- заповнюємо розрізи на м’ясі перцем та цибулею, рівномірно розподіляючи по всьому шматку;
- очищуємо часник;
- поміщаємо свинину із солодким перцем та цибулею в рукав для запікання і додаємо цілі зубчики часнику;
- закріплюємо краї рукава з обох боків;
- викладаємо м’ясо в рукаві на деко або форму для запікання і відправляємо в духовку на 1 годину;
- подаємо до новорічного столу гарячу страву «Гармошка зі свинини».
Десерт «Ялинові шишки»
Що потрібно для приготування:
- пластівці кукурудзяні глазуровані — 160 грам;
- горіхи грецькі подрібнені — 100 грам;
- згущене молоко варене «Іриска» — 1 банка;
- пудра цукрова — 2 столові ложки.
Як приготувати страву:
- перемішуємо кукурудзяні пластівці, подрібнені горіхи та варене згущене молоко;
- змочуємо всередині водою конусоподібні чарки ємністю 70-80 мілілітрів та чайною ложкою поміщаємо в кожну чарку отриману суміш, злегка її утрамбовуючи;
- відправляємо десерт у холодильник на 3 години;
- виймаємо акуратно готові «шишки» з чарок, перевернувши їх вниз і допомагаючи ножем;
- викладаємо десерт на тарілку і посипаємо цукровою пудрою через ситечко;
- подаємо до новорічного столу десерт «Ялинові шишки».
Закуска «Око дракона»
Що потрібно для приготування:
- яйця — 3 штуки;
- сир твердий — 45 грам;
- часник — 2 зубчики;
- огірок — 60 грам;
- майонез — 3 чайні ложки;
- маслини без кісточок — 2 штуки;
- листя салату — 40 грам;
- сіль — за смаком.
Як приготувати страву:
- варимо яйця круто, заливаємо холодною водою та повністю остуджуємо;
- очищуємо яйця, розрізаємо вздовж на 2 частини та акуратно витягуємо жовтки, не пошкоджуючи білки;
- перекладаємо жовтки у миску і розминаємо вилкою до дрібної крихти;
- натираємо сир на дрібній тертці і додаємо жовтки;
- очищаємо часник та пропускаємо через прес;
- додаємо часник до жовтків та сиру, а потім додаємо майонез і все добре перемішуємо;
- солимо за смаком, враховуючи солоність сиру;
- наповнюємо масою, що вийшла, половинки білків, трохи округляючи начинку;
- робимо зубочисткою у центрі кожного яйця поперечне заглиблення;
- нарізаємо маслини на середні сегменти і вставляємо в поглиблення — це будуть зіниці;
- зрізуємо за допомогою овочечистки або гострого ножа тонкі вузькі смужки шкірки з огірка та обертаємо огіркові смужки навколо сирної маси;
- викладаємо листя салату на блюдо сервіровки, зверху поміщаємо фаршировані яйця, а вільний простір за бажанням прикрашаємо кружечками огірка з маслинами та майонезом;
- подаємо до новорічного столу закуску «Око дракона».
Салат «Римський»
Що потрібно для приготування:
- яловичина — 250 грам;
- огірок свіжий — 1 штука;
- яйця — 2 штуки;
- горіхи грецькі, очищені та подрібнені — 2 столові ложки;
- листя салату — 1 пучок;
- цибуля зелена — 2-3 штуки;
- часник — 1 зубчик;
- майонез — 2 столові ложки;
- олія для обсмажування — 2 столові ложки;
- сіль — за смаком;
- перець чорний мелений — за смаком.
Як приготувати страву:
- нарізаємо яловичину тонкою соломкою;
- розігріваємо у сковороді олію і обсмажуємо шматочки м’яса, помішуючи, до рум’яності;
- вливаємо трохи води — близько 100 мілілтрів, накриваємо кришкою і тушкуємо яловичину на повільному вогні протягом 20-30 хвилин, щоб м’ясо стало м’яким;
- розбиваємо у миску яйце і збиваємо із сіллю та перцем;
- виливаємо яєчну суміш на розігріту та злегка змащену олією сковороду і підсмажуємо яєчний млинець до рум’яності з двох сторін;
- підсмажуємо так само млинець з другого яйця;
- згортаємо яєчні млинці в рулети і залишаємо остигати;
- нарізаємо рулети з яєчних млинців тонкими смужками;
- вимиваємо огірок та нарізаємо соломкою;
- промиваємо та обсушуємо листя салату;
- очищуємо зубчик часнику;
- нарізаємо дрібно тільки зелену частину зеленої цибулі;
- викладаємо листя салату на тарілки;
- викладаємо зверху смажену яловичину;
- викладаємо на м’ясо нарізаний соломкою огірок та видавлюємо зубчик часнику через прес;
- додаємо зверху нарізані яєчні млинці;
- покриваємо салат сіточкою майонезу і посипаємо зеленою цибулею;
- додаємо подрібнені горіхи;
- подаємо до новорічного столу салат «Римський».
Гаряча страва «Свинячі реберця, тушковані з беконом у яблучному соку»
Що потрібно для приготування:
- реберця свинячі — 500 грам;
- цибуля ріпчаста — 80 грам;
- сік яблучний — 250 мілілтрів;
- часник — 3 зубчики;
- бекон сирокопчений — 100 грам;
- олія — 1 столова ложка;
- сіль — за смаком;
- перець чорний мелений — за смаком.
Як приготувати страву:
- промиваємо свинячі реберця, обсушуємо їх паперовим рушником і розрізаємо на сегменти;
- складаємо підготовлені реберця в миску, солимо, перчимо і перемішуємо;
- розігріваємо на сильному вогні сковороду з олією, викладаємо туди підготовлені реберця і обсмажуємо з усіх боків до рум’яної скоринки — приблизно по 2-3 хвилини з кожного боку;
- очищуємо цибулю, нарізаємо півкільцями і викладаємо в каструлю з товстим дном;
- нарізаємо часник і додаємо до цибулі;
- нарізаємо бекон дрібними шматочками або платівками та додаємо до овочів;
- викладаємо обсмажені реберця поверх овочів та бекону і заливаємо все яблучним соком;
- закриваємо кришкою каструлю і томимо свинячі реберця на повільному вогні протягом 1,5 годин;
- розігріваємо духовку до 180 градусів незадовго до приготування;
- перекладаємо свинячі реберця з овочами у форму для запікання;
- відправляємо форму з реберцями в гарячу духовку на 20 хвилин;
- подаємо до новорічного столу гарячу страву «Свинячі реберця, тушковані з беконом у яблучному соку».
Десерт «Мандаринова пана-кота»
Що потрібно для приготування вершкового желе:
- вершки 20% — 400 мілілтрів;
- цукор — 2 столові ложки;
- желатин швидкорозчинний — 10 грам;
- вода — 2 столові ложки.
Що потрібно для приготування для мандаринового желе:
- мандарини — 3-4 штуки;
- цукор — 0,5 столової ложки;
- желатин швидкорозчинний — 5 грам;
- вода — 1 столова ложка.
Як приготувати страву:
- готуємо вершкове желе;
- пересипаємо желатин в піал і заливаємо холодною водою, перемішуємо і залишаємо до набухання;
- насипаємо у каструлю цукор;
- вливаємо вершки у каструлю, ставимо її на плиту і прогріваємо вершки, не доводячи до кипіння, щоб цукор розчинився;
- знімаємо вершки з плити, додаємо набряклий желатин і перемішуємо до розчинення желатину у вершках;
- розливаємо вершки у склянки, залишаючи місце зверху для мандаринового шару;
- остуджуємо вершки за кімнатної температури і ставимо в холодильник до того моменту, поки пана-кота не почне застигати;
- готуємо мандаринове желе;
- заливаємо желатин холодною водою і перемішуємо;
- видавлюємо сік із мандаринів і проціджуємо, щоб позбутися м’якоті;
- додаємо цукор у мандариновий сік і розпущений у мікрохвильовій печі або на водяній бані желатин та перемішуємо;
- дістаємо пана-коту з холодильника та розливаємо мандаринове желе у кожну склянку поверх вершкового шару;
- ставимо пану-коту в холодильник — бажано на ніч або до того моменту, поки мандаринове желе повністю не застигне, а разом з ним і вершкове;
- подаємо до новорічного столу десерт «Мандаринова пана-кота».
Закуска «Шпроти у крабових паличках»
Що потрібно для приготування:
- палички крабові — 350 грам;
- шпроти консервовані в олії — 1 банка;
- сир плавлений — 100 грам;
- яйця — 3 штуки;
- майонез — 3 столові ложки;
- сіль — за смаком;
- перець чорний мелений — за смаком.
Як приготувати страву:
- відварюємо яйця 8 хвилин після закипання, остуджуємо в холодній воді та очищуємо від шкарлупи;
- розморожуємо крабові палички природним способом і розмотуємо їх по шву;
- натираємо плавлений сир на великій тертці;
- натираємо відварені яйця на великій тертці;
- змішуємо у глибокій мисці сир, яйця та майонез, а потім солимо і перчимо начинку;
- розкладаємо на плоскій поверхні крабову паличку, викладаємо на неї тонким шаром приготовану начинку з сиру, яєць та майонезу, а зверху на начинку викладаємо шпрот;
- згортаємо крабову паличку з начинкою та шпротом в рулет;
- готуємо таким чином інші крабові палички;
- накриваємо готову закуску харчовою плівкою та ставимо на кілька годин у холодильник;
- подаємо до новорічного столу закуску «Шпроти у крабових паличках».
Гаряча страва «Куряча грудка під шубою»
Що потрібно для приготування:
- курячі грудки — 1,5 кілограма;
- помідори — 2-3 штуки;
- перець солодкий — 1 штука;
- часник — 5-6 зубчиків;
- сир — близько 250 грам;
- борошно — 1 склянка;
- майонез — 6-7 столових ложок;
- гірчиця — 2 чайні ложки;
- зелень свіжа — за смаком;
- сіль — за смаком;
- перець — за смаком;
- приправи для м’яса — за смаком;
- олія — для смаження.
Як приготувати страву:
- розрізаємо курячі грудки на порційні шматочки завтовшки 1-1,5 сантиметри;
- солимо, перчимо і посипаємо приправою кожен шматочок м’яса;
- відбиваємо злегка шматочки м’яса молотком;
- обвалюємо відбите філе у борошні з двох сторін;
- розігріваємо у сковороді олію та обсмажуємо грудки до легкого золотистого кольору;
- нарізаємо помідори і солодкий перець дрібними кубиками;
- нарізаємо зелень;
- видавлюємо часник у підготовлені овочі із зеленню;
- натираємо сир на великій тертці;
- додаємо половину сиру до овочів;
- солимо, додаємо гірчицю та майонез і перемішуємо;
- викладаємо куряче філе на деко, застелене пергаментним папером, а зверху кожного шматочка філе розподіляємо «овочеву шубу»;
- посипаємо рясно іншою половиною тертого сиру кожен шматочок м’яса;
- запікаємо курячі грудки «під шубою» в духовці, розігрітій до 200 градусів, 15-20 хвилин;
- подаємо до новорічного столу гарячу страву «Куряча грудка під шубою».
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію