«Скоро вже буде Пасха». ТОП-10 небанальних пасок для святкового столу, — РЕЦЕПТИ, ФОТО
Десять незвичайних рецептів пасок для святкового столу на Великдень.
До Великодня залишилось зовсім небагато часу, тому харків’яни, як і більшість українців, вже почали готуватись до свята. І одним з елементів підготовки є приготування головної великодньої страви — паски. Найчастіше її готують за «стандартним» рецептом, але завжди можна урізноманітнити свій святковий стіл і спробувати щось нове.
Редакція сайту 057 розповідає десять небанальних рецептів приготування пасок для святкового столу на Великдень.
Паска «Краффін»
Що знадобиться:
- борошно — 500 грам;
- молоко тепле — 150 мілілітрів;
- яйце — 1 штука;
- жовтки — 2 штуки;
- масло вершкове розтоплене — 60 грам;
- цукор — 160 грам;
- дріжджі сухі швидкодіючі — 7 грам;
- ванільний цукор — 1 чайна ложка
- цедра — з 1 апельсину;
- сік апельсина — 50 мілілітрів;
- сіль — 0,5 чайної ложки;
- олія — 1 столова ложка.
Що знадобиться для начинки і прикраси:
- родзинки — 100 грам;
- журавлина сушена — 100 грам;
- масло вершкове розм’якшене — 60 грам;
- цукрова пудра — за смаком.
Як приготувати:
- змішуємо у чашці тепле молоко та сухі дріжджі, перемішуємо та залишаємо до повного розчинення дріжджів;
- розбиваємо яйце у глибоку миску, додаємо жовтки та цукор, збиваємо віночком чи міксером до пишної світлої маси;
- додаємо апельсиновий сік, цедру апельсина, ванільний цукор, розтоплене вершкове масло та дріжджі, а потім перемішуємо віночком;
- просіюємо борошно до рідких інгредієнтів і додаємо щіпку солі, а потім вимішуємо тісто 10-15 хвилин, щоб воно стало однорідним і трохи липнуло до рук;
- змащуємо тісто і миску невеликою кількістю олії, накриваємо плівкою і залишаємо тісто підніматися в теплому місці на 1-1,5 години, щоб воно збільшилося в об’ємі у 2-3 рази;
- розділяємо на 2 або 4 рівні частини тісто залежно від розміру форм, а потім перетворюємо в «кулю», накриваємо плівкою і залишаємо на 5 хвилин;
- розкатуємо тісто в тонкий пласт до 2 міліметрів, змащуємо м’яким вершковим маслом, посипаємо родзинками і журавлиною;
- згортаємо тісто у щільний рулет, а потім акуратно його розрізаємо подовжньо навпіл;
- згортаємо ці половинки в паску, щоб діаметр паски виходив меншим за діаметр форми і так, щоб розріз тіста «дивився» назовні і всі шари були видні;
- застилаємо дно форм пергаментним папером: розмір роз’ємних форм — висота 10 сантиметрів, діаметр 11 сантиметрів, тому збільшуємо висоту форм пергаментним папером до 15 сантиметрів;
- перекладаємо паски у підготовлені форми, накриваємо плівкою і залишаємо на вистоювання приблизно на 1 годину, щоб паски добре збільшилися в об’ємі;
- розігріваємо заздалегідь духовку до 180 градусів;
- випікаємо паски в духовці приблизно 40-50 хвилин;
- виймаємо паски та остуджуємо;
- прикрашаємо паски сахарної пудрою;
- подаємо паски «Краффін» до великоднього столу.
Сирна паска з горіхами, цукатами та кокосовою стружкою
Що знадобиться:
- сир — 500 грам;
- масло вершкове м’яке — 100 грам;
- цукор — 60 грам;
- сметана — 200 грам;
- цукати — 100 грам;
- горіхи грецькі — 50 грам;
- кокосова стружка — 30 грам.
Як приготувати:
- перебиваємо блендером сир, щоб вийшла однорідна щільна «кашка»;
- змішуємо в окремій ємності сметану із цукром, а також додаємо кокосову стружку та все розмішуємо;
- викладаємо сметанну суміш і шматочки м’якого масла у ємність із сиром, а потім знову все перебиваємо блендером до утворення однорідної маси;
- додаємо сухофрукти та горіхи;
- викладаємо вологу марлю у спеціальну форму для паски, а потім наповнюємо форму сирною масою до верху;
- накриваємо залишками марлі і ставимо паску в холодильник під гніт на 1 добу;
- подаємо сирну паску з горіхами, цукатами та кокосовою стружкою до великоднього столу.
Апельсинова паска з шоколадом
Що знадобиться:
- молоко — 150 мілілітрів;
- яйця — 2 штуки;
- масло вершкове — 80 грам;
- цукор — 100 грам;
- дріжджі свіжі — 20 грам;
- борошно — 350-400 грам;
- шоколад — 100 грам;
- апельсин — 1 штука;
- ванільний цукор — за смаком
- олія рослинна — за смаком;
- курага або апельсинові цукати — для прикраси.
Що знадобиться для глазурі:
- пудра цукрова — 100 грам;
- желатин — 1/2 чайної ложки;
- сік апельсиновий — 2 столові ложки;
- вода — 2 столові ложки.
Як приготувати:
- розкришуємо дріжджі, додаємо 1-2 чайних ложки цукру із загальної кількості, трохи теплого молока — приблизно 36-38 градусів — та 2 столові ложки з гіркою борошна, після чого добре розмішуємо;
- накриваємо та відправляємо у тепле місце приблизно на 25-30 хвилин;
- знімаємо на терці цедру з половини апельсина та вичавлюємо сік: 50 мілілітрів соку знадобиться для тіста, а близько 2 столових ложок — для глазурі;
- розмішуємо яйця, цукор, ванільний цукор, а потім додаємо масло кімнатної температури і розтираємо віночком;
- додаємо цедру, молоко, що залишилося, 50 мілілітрів апельсинового соку і розмішуємо, а потім додаємо дріжджі, що підійшли, і знову розмішуємо;
- замішуємо лопаткою тісто, підсипаючи борошно, щоб тісто стало липким і в’язким;
- накриваємо миску з тістом і залишаємо в теплому місці на 1 годину;
- нарізаємо шоколад, залишивши трохи для прикраси, а потім у тісто, що підійшло, вмішуємо шматочки шоколаду;
- формуємо паски руками, змащеними олією, викладаємо їх у форми, накриваємо та даємо постояти;
- випікаємо паски, що підійшли, в розігрітій духовці при 170 градусах близько 45 хвилин;
- виймаємо паски та остуджуємо;
- готуємо глазур для пасок: беремо пів чайної ложки желатину і заливаємо апельсиновим соком; додаємо воду у цукрову пудру і розмішуємо; нагріваємо на повільному вогні, помішуючи, поки цукор не розчиниться і суміш не почне закипати; відправляємо туди набряклий желатин і розмішуємо; збиваємо міксером гарячу суміш;
- покриваємо цукровою глазур’ю паски, викладаємо по колу шматочки кураги, а середину посипаємо подрібненим шоколадом;
- подаємо апельсинову паску з шоколадом до великоднього столу.
Польська бабка
Що знадобиться:
- борошно — 300 грам;
- молоко — 125 мілілітрів;
- цукор — 150 грам;
- пудра цукрова — 150 грам;
- яйця — 2 штуки;
- масло вершкове — 40 грам;
- апельсин — 1/2 штуки;
- родзинки — 2 столові ложки;
- дріжджі сухі швидкодіючі — 1 столова ложка;
- цукор ванільний — 1 столова ложка;
- сіль — 1/2 чайної ложки;
- екстракт мигдальний — 3-4 краплі.
Як приготувати:
- розчиняємо 2 столові ложки цукру у теплому молоці, всипаємо дріжджі та залишаємо на 10 хвилин, щоб дріжджі піднялися «шапочкою»;
- знімаємо цедру та вичавлюємо сік з апельсина: буде достатньо 1 чайної ложки цедри для тіста та 2 столові ложки соку для глазурі;
- промиваємо родзинки гарячою водою і осушуємо;
- збиваємо яйця з цукром і сіллю, додаємо розм’якшене масло і ще раз збиваємо;
- додаємо цедру апельсина та мигдальну есенцію і знову збиваємо;
- вливаємо молоко із дріжджами і перемішуємо;
- всипаємо поступово борошно і замішуємо м’яке густе тісто;
- накриваємо миску з тістом сухим рушником і залишаємо на 30 хвилин, щоб тісто стало більш рідким та липким, ніж тісто для пиріжків;
- всипаємо в тісто родзинки і добре перемішуємо;
- викладаємо тісто у форму для випічки — бажано, щоб це була форма з отвором посередині — і накриваємо її рушником та залишаємо для підходу в теплому місці на 1 годину;
- випікаємо польську бабку в нагрітій до 190 градусів духовці протягом 35-40 хвилин;
- виймаємо польську бабку та остуджуємо;
- вливаємо поступово апельсиновий сік в цукрову пудру і відразу розмішуємо, роблячи глазур;
- поливаємо глазур’ю випічку;
- подаємо польську бабку до великоднього столу.
Карамельна сирна паска
Що знадобиться:
- сир — 300 грам;
- згущене молоко варене — 250 грам;
- вершки жирні — 150 мілілітрів;
- горіхи грецькі — 100 грам;
- печиво пісочне — 100 грам.
Як приготувати:
- подрібнюємо разом у крихту печиво та горіхи;
- змішуємо занурювальним блендером сир і згущене молоко в однорідну масу;
- збиваємо охолоджені вершки в стійку хорошу піну;
- з’єднуємо вершки разом із сирною масою та перемішуємо, висипаємо крихту з горіхів та печива і знову все акуратно перемішуємо;
- викладаємо у форму отриману масу, закриваємо плівкою і ставимо її у холодильник на добу;
- подаємо карамельну сирну паску до великоднього столу.
Заварна паска
Що знадобиться:
- борошно — 350 грам;
- вершки 10-20% — 200 мілілітрів;
- жовтки яєчні — 6 штук;
- масло вершкове м’яке — 100 грам;
- цукор — 100 грам;
- сіль — 1/2 чайної ложки;
- дріжджі сухі швидкодіючі — 6 грам;
- родзинки — 80 грам;
- ваніль — 1 чайна ложка;
- кардамон — 1/2 чайної ложки;
- ром або коньяк — 1 столова ложка.
Як приготувати:
- промиваємо родзинки і додаємо до них ром або коньяк;
- розчиняємо дріжджі у 30 мілілітрах теплих вершків;
- відділяємо 2 повні столові ложки борошна і заварюємо його вершками, що залишилися, доведеними до кипіння;
- розтираємо в однорідну масу, остуджуємо, змішуємо з дріжджами і залишаємо опару підходити до дворазового збільшення обсягу;
- змішуємо решту борошна з сіллю та кардамоном;
- збиваємо жовтки з цукром і вмішуємо ваніль та 80 грам м’якого вершкового масла;
- змішуємо опару, що підійшла, з жовтками, маслом і борошном;
- замішуємо однорідне тісто і ставимо у тепле місце, щоб тісто збільшилося вдвічі;
- викладаємо тісто, що підійшло, на стіл, змащений маслом, і розділяємо на 5 частин;
- округляємо кожну частину тіста і залишаємо на 15 хвилин, а потім розкатуємо у коржі;
- змащуємо перший корж м’яким або розтопленим вершковим маслом і викладаємо зверху родзинки, а потім на нього кладемо другий корж внахльост, щоб закривав наполовину, змащуємо його маслом, викладаємо родзинки і закриваємо наполовину наступним коржем — і так само всі інші;
- згортаємо коржі в рулет і розрізаємо рулет впоперек на дві частини приблизно однакового об’єму;
- укладаємо майбутні паски у форми розрізом вниз і даємо підійти хоча б у півтора рази;
- змащуємо яйцем і випікаємо паски в розігрітій духовці при 170 градусах приблизно 40 хвилин;
- прикрашаємо глазур’ю з посипкою або сахарною пудрою;
- подаємо заварну паску до великоднього столу.
Горіхова паска на вареному згущеному молоці
Що знадобиться:
- борошно пшеничне вищого ґатунку — 300 грам;
- молоко — 50 мілілітрів;
- дріжджі свіжі — 25 грам;
- згущене молоко варене — 2 столові ложки;
- сметана — 2 столові ложки;
- яйця — 2 штуки;
- цукор — 150 грам;
- масло вершкове — 50 грам;
- горіхи — 50 грам;
- родзинки — 50 грам;
- розпушувач — 1 чайна ложка;
- бренді або коньяк — 1 чайна ложка;
- ванілін — 1 маленький пакетик;
- сіль — 1/3 чайної ложки.
Що знадобиться для глазурі та прикраси:
- желатин — 3 грами;
- цукор — 100 грам;
- кислота лимонна — 1 щіпка;
- вода — 58 мілілтрів;
- кондитерська посипка різнокольорова — за смаком.
Як приготувати:
- підігріваємо до теплого стану молоко, сметану та згущене молоко, а вершкове масло та яйця повинні бути кімнатної температури;
- замочуємо родзинки в гарячій воді на 20 хвилин і обсушуємо;
- подрібнюємо горіхи до бажаного розміру;
- розбиваємо яйця та відокремлюємо жовтки від білків;
- просіюємо борошно;
- розводимо дріжджі у молоці, додаємо 2 чайні ложки цукру від загальної кількості, а потім залишаємо молоко з дріжджами на 15-20 хвилин, щоб маса збільшитися в обсязі і з’явилися бульбашки;
- змішуємо згущене молоко, сметану, жовтки, цукор, ванілін та сіль;
- всипаємо борошно у масу поступово і в кілька підходів, кожен раз добре перемішуючи лопаткою, а потім перемішуємо тісто протягом 10 хвилин;
- додаємо коньяк або бренді;
- всипаємо в тісто розпушувач і додаємо м’яке вершкове масло, після чого продовжуємо вимішувати тісто лопаткою ще 5 хвилин;
- збиваємо білки міксером до міцної піни та додаємо в тісто, а потім обережними рухами знизу нагору перемішуємо збиті білки з тістом;
- накриваємо тісто харчовою плівкою і ставимо у тепле місце приблизно на 1,5 години до збільшення в об’ємі в 2-3 рази;
- обминаємо тісто і ставимо підходити вдруге;
- додаємо в тісто родзинки та горіхи;
- перекладаємо тісто у форми, щоб воно займало не більше половини форми за висотою;
- ставимо знову у тепле місце десь на 50 хвилин, щоб тісто збільшилося приблизно в 2 рази;
- розігріваємо духовку до 175 градусів;
- випікаємо паску в духовці приблизно 40-50 хвилин;
- готуємо глазур: замочуємо желатин у 18 мілілітрах води; змішуємо воду для сиропу, що залишилася, з цукром і ставимо нагріватися до повного розчинення цукру; розчиняємо желатин в мікрохвильовій печі на низькій потужності короткими імпульсами по 10 секунд; з’єднуємо цукровий сироп, лимонну кислоту та розчинений желатин; збиваємо міксером спочатку на невеликій швидкості, поступово її збільшуючи;
- поливаємо паску глазур’ю і прикрашаємо різнокольоровою кондитерською посипкою;
- подаємо горіхову паску на вареному згущеному молоці до великоднього столу.
Морквяно-сирна паска
Що знадобиться:
- борошно — 200 грам;
- сир — 180 грам;
- морква — 160 грам;
- яйця — 3 штуки;
- масло вершкове — 50 грам;
- цукор — 100 грам;
- сода — 1 чайна ложка;
- сік лимонний — 1 столова ложка;
- сіль — 0,5 чайної ложки;
- ванілін — 1 пакетик;
- цукрова пудра — 2 столові ложки;
- драже «Морські камені» або кондитерська посипка — для прикраси.
Як приготувати:
- очищаємо і миємо моркву;
- розтоплюємо вершкове масло у мікрохвильовій печі протягом приблизно 1 хвилини при максимальній потужності;
- натираємо моркву на дрібній терці;
- відокремлюємо один яєчний білок від жовтка і залишаємо цей білок для приготування глазурі, а в окремій мисці з’єднуємо 2 яйця та 1 жовток;
- викладаємо сир у глибоку миску, додаємо сіль та цукор;
- розминаємо сир за допомогою звичайної вилки;
- збиваємо віночком яйця, додаємо їх до сиру і перемішуємо;
- додаємо розтоплене вершкове масло і знову перемішуємо;
- додаємо ванілін, гасимо соду лимонним соком і також додаємо в миску, а потім перемішуємо;
- додаємо борошно і знову перемішуємо;
- викладаємо в тісто натерту моркву і в черговий раз перемішуємо;
- змащуємо маслом форми діаметром 9 сантиметрів і викладаємо тісто у форми, заповнюючи їх трохи більше ніж наполовину;
- розігріваємо духовку до 180 градусів;
- відправляємо паски в духовку приблизно на 25-30 хвилин;
- виймаємо паски і остуджуємо;
- готуємо глазур: збиваємо міксером яєчний білок протягом 20 секунд; додаємо цукрову пудру до збитого білка; збиваємо білкову глазур протягом 2 хвилин;
- змащуємо паски білковою глазур’ю і прикрашаємо їх різнокольоровими цукерками-драже або кондитерською посипкою;
- подаємо морквяно-сирні паски до великоднього столу.
Паска-бріош
Що знадобиться:
- масло вершкове розм’якшене — 125 грам і додатково для змащування форм;
- яйця — 3-4 штуки;
- борошно — 250 грам;
- дріжджі сухі — 4 грами;
- цукор — 40-50 грамів;
- сіль — 5 грам;
- жовток — для змащування пасок;
- олія — для змащування рук;
- цукрова пудра — для прикраси.
Як приготувати:
- просіюємо борошно в широку миску, всипаємо дріжджі і перемішуємо;
- у миску розбиваємо яйця і зважуємо — потрібно 150 грамів;
- нарізаємо масло кубиками;
- з’єднуємо яйця, сіль та цукор у ємності для тіста і збиваємо 5 хвилин, щоб весь цукор розчинився;
- вводимо борошно частинами, не припиняючи збивання, щоб тісто вийшло досить густим;
- вводимо масло по одному-два шматочки, попередньо розім’явши кожен шматочок руками;
- вимішуємо тісто руками не менше 5 хвилин, щоб тісто стало еластичним та м’яким;
- змащуємо олією глибоку велику миску і викладаємо в неї тісто;
- накриваємо миску з тістом харчовою плівкою та залишаємо в теплі на 1,5-2 години, щоб тісто збільшилося вдвічі;
- обминаємо тісто і укладаємо у широку ємність, розпластавши по дну, а потім накриваємо тісто харчовою плівкою та відправляємо в холодильник на 10-12 годин;
- змащуємо вершковим маслом форми для пасок;
- дістаємо тісто з холодильника, обминаємо його і ділимо на 3-4 частини по 130-150 грам;
- округляємо кожну частину тіста та викладаємо у форми;
- накриваємо форми з тістом та залишаємо для вистоювання на 1-1,5 години у теплому місці;
- розігріваємо духовку до 200 градусів;
- розбовтуємо жовток зі столовою ложкою води;
- змащуємо верхівки тіста жовтком;
- відправляємо паски в духовку на 7-10 хвилин, спочатку випікаємо при 200 градусах, а потім зменшуємо температуру духовки до 180 градусів і випікаємо паски ще 10 хвилин;
- дістаємо паски і даємо охолонути;
- прикрашаємо паски сахарною пудрою;
- подаємо паски-бріоші до великоднього столу.
Сирна паска «Три шоколади»
Що знадобиться:
- сир жирний та пластичний — 400 грам;
- вершки 33% — 100 грам;
- шоколад білий — 50 грам;
- шоколад молочний — 50 грам;
- шоколад чорний — 50 грам;
- масло вершкове — 45 грам по 15 грам для кожного виду шоколаду;
- цукрова пудра — 2 столові ложки;
- ванільний цукор — 1 чайна ложка.
Як приготувати:
- встановлюємо спеціальну форму для приготування сирних пасок в глибоку ємність, в яку стікатиме сироватка;
- підготовлюємо чисту марлю для зціджування сиру;
- з’єднуємо в мисці сир, вершки, цукрову пудру та ванільний цукор;
- збиваємо суміш блендером до одержання однорідного крему;
- розділяємо сирну масу на три частини;
- розтоплюємо для першого шару білий шоколад зі шматочком вершкового масла, але так, щоб не перегріти шоколад;
- додаємо розтоплений шоколад до порції сирної маси та перемішуємо;
- викладаємо сирну масу з білим шоколадом на дно підготовленої форми;
- розтоплюємо для другого шару молочний шоколад з маслом і також вмішуємо у частину сирного крему;
- викладаємо сирну масу з молочним шоколадом поверх першого шару;
- розтоплюємо для третього шару чорний шоколад з маслом і також з’єднуємо з сирною масою, що залишилася;
- викладаємо масу у форму;
- закриваємо заповнену форму вільними краями марлі, зверху ставимо тарілку з «вантажем» десь в пів кілограми;
- відправляємо у такому вигляді паску в холодильник на 6-8 годин;
- зливаємо іноді з тарілки сироватку, що виділилася;
- перевертаємо паску на тарілку та звільняємо від марлі;
- прикрашаємо паску за власним бажанням;
- подаємо сирну паску «Три шоколади» до великоднього столу.
Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію виникнення Павлівської площі у центрі Харкова. Детальніше про це читайте тут.