«Овочева дефляція» та дорога кутя: найдешевші та найдорожчі страви до святкового столу
Напередодні Різдва на продовольчому ринку спостерігаються протилежні цінові тенденції. Рекордне здешевлення овочів зменшило собівартість окремих традиційних страв, однак загальні витрати на різдвяний стіл зросли через подорожчання фруктів, риби та бакалійних товарів.
У грудні 2025 року повний набір із 12 пісних страв коштує 913,57 грн, що на 11% перевищує показник минулого року. Про це повідомили в Українській асоціації аграного бізнесу.
Тож, найдешевшими продуктами на різдвяному столі стануть вареники із капустою та картоплею, картопля із часником, пісний борщ. А ось інгрідієнти для традиційних куті та узвара — яблука, горіхи, меду, чорнослив, — суттєво підвищились у ціні. Зросли й ціни на м’ясо та рибу, а вартість класичного борщу підвищилась щонайменше на чверть.
«ОВОЧЕВА ДЕФЛЯЦІЯ»
Ключовою рисою цього зимового сезону стала так звана «овочева дефляція». Завдяки високому врожаю значно впали ціни на овочі борщового набору: капуста подешевшала на 73%, морква — на 63%, цибуля — на 58%, картопля — на 54%, буряк — на 51%.
Це дозволило суттєво зекономити на приготуванні таких страв, як вареники з капустою (їхня вартість знизилася на 47%), картопля з часником (-40%) та вінегрет (-18%). Навіть пісний борщ цього року обійдеться на 18% дешевше, ніж торік.

КУТЯ ТА УЗВАР
Водночас традиційні різдвяні символи — кутя та узвар — суттєво подорожчали. Індекс куті зріс на 37% через підвищення цін на всі складники.
Це зумовлено подорожчанням усіх її складових: горіхи зросли в ціні на 60%, мед – на 40%, а мак та родзинки додали понад 30%. Лідерами ж за темпами зростання цін стали інгредієнти для узвару: чорнослив подорожчав на 168%, сушені груші – на 140%, яблука – на 110%, що призвело до збільшення ціни напою на 150%.

РИБНІ ТА М’ЯСНІ СТРАВИ
Рибні страви також істотно навантажують святковий бюджет. Ціна оселедця зросла на 24%, а хека для запікання — на 25%. Додатковим чинником є подорожчання соняшникової олії — базового продукту пісного столу, яка за рік додала в ціні 22%.
М’ясні страви для тих, хто не дотримується посту або готується до новорічних свят, також стали дорожчими.
Запечене м’ясо зі свинного ошийка коштуватиме на 7% дорожче (330 грн/кг). Сало випереджає темпи росту цін на м’ясо – за рік продукт додав у ціні 16% й коштує 272 грн/кг. Вартість м’ясного борщу зросла на 27%, сягнувши 196 грн, де понад 60% ціни складають свинячі ребра (119,5 грн за 500 г).
Ціни на курятину підвищуються через здорожчання кормів, тоді як вартість свинини стримується імпортом.

Сирна нарізка стане однією з найдорожчих позицій новорічного столу. Попри зниження гуртових цін на молочну сировину, виробники зберігають високі роздрібні ціни на сир і масло через дорогі енергоносії. Яйця, необхідні для приготування олів’є, подорожчали на 10% і коштують 81,6 грн за десяток.
Нагадаємо, страви на Різдво та Святвечір: що готувати на український святковий стіл

