Природні барвники: 7 способів зробити натуральні крашанки до Великодня
Уже скоро ми відзначатимемо Великдень.Обов’язковими атрибутами свята є паска, яку печуть власноруч або купляють готову. Також — яйця, з яких роблять писанки та крашанки, вони символізують собою зародження нового життя.
Про це повідомляє редакція сайту 056.
Перед фарбуванням яйця варто вимити з милом. Якщо вони дуже забруднені, можна легенько потерти їх старою зубною щіткою. Як пофарбувати яйця за допомогою натуральних продуктів:
1. Буряк.
- Очистіть і натріть на великій тертці буряк.
- Залийте одним літром води та проваріть протягом 30 хвилин.
- Процідіть буряковий відвар, щоб у ньому не залишилося м’якоті.
- Помістіть у відвар яйця.
- Через дві-три години яйця стануть насиченого вишневого кольору.
2. Червона капуста
- Наріжте дрібно половину качана червоної капусти.
- Покладіть капусту в каструлю, додайте два літри води та три столові ложки оцту.
- Проваріть суміш на повільному вогні протягом півтори години. Видаліть із готового відвару м’якоть і остудіть його.
- Покладіть у відвар зварені круто охолоджені яйця.
- Через дві години яйця стануть ніжно-блакитного кольору, а через п’ять-шість – насиченого синього.
3. Лушпиння цибулі.
- Зніміть лушпиння з 20-25 цибулин. Такої кількості вистачить на фарбування десяти яєць.
- Покладіть лушпиння в каструлю, залийте двома літрами води та проваріть на повільному вогні протягом години.
- Додайте у відвар одну столову ложку солі. Покладіть свіжі яйця і проваріть їх протягом двадцяти хвилин, періодично повертаючи, для рівномірного фарбування.
- Готові яйця набудуть коричневого кольору, їх потрібно перекласти в місткість із холодною водою до повного охолодження.
4. Куркума.
- Налийте 700 мл води в невелику каструлю.
- Додайте три столові ложки куркуми та ретельно перемішайте. Покладіть 4-5 яєць і доведіть воду до кипіння.
- Проваріть яйця протягом 15 хвилин на помірному вогні.
- Зніміть каструлю з плити та дайте яйцям охолонути у воді.
- Готові яйця мають вийти насиченого жовтого кольору.
5. Червоне вино
- Викладіть чотири свіжих яйця в невелику каструлю і додайте 700 мл червоного вина.
- Проваріть 10 хвилин яйця, зніміть каструлю з плити та залиште в ній яйця.
- Через 5-7 годин за кольором яйця набудуть кольору від фіолетового до сіро-чорного.
6. Чай каркаде.
- Налийте в невелику каструлю 700 мл води.
- Покладіть листя чаю каркаде, додайте столову ложку оцту і столову ложку солі.
- Помістіть у розчин п’ять яєць. Доведіть воду до кипіння, зменшіть вогонь і проваріть яйця десять хвилин.
- Зніміть каструлю з плити і залиште яйця фарбуватися.
- Через 2-3 години витягніть із каструлі яйця стануть синьо-фіолетовими.
7. Сушений чи заморожений шпинат, петрушка, кропива.
- Зваріть дуже міцний відвар із шпинату, свіжої кропиви, петрушки чи іншої зелені.
- Дайте йому настоятись ніч.
-
Відваріть яйця з настоєм сушеної кропиви, сушеного шпинату (на літр води потрібно взяти 3 ст. л подрібненої зелені).
- Лишіть в ньому варені яйця на три години.
Після фарбування потріть крашанки серветкою, просоченою олією. Тоді вони будуть ще й блискучими.
ЯК ПРАВИЛЬНО ЗВАРИТИ ЯЙЦЯ КРУТО
Аби яйця вийшли з шовковистим ніжним та яскравим жовтком, треба правильно їх зварити. У пригоді буде будильник або секундомір, і це серйозно.
Викладайте яйця в рідину, яка має їх повністю покрити. Як тільки вони закиплять, засікайте рівно 8 хвилин, аби не проґавити час. Після того, як вони зваряться, вийміть та опустіть в холодну воду. Залиште в ній до повного остигання. Це потрібно для того, аби шкаралупа добре знімалася.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію