Популярний підсолоджувач є можливою причиною раку: дослідження ВООЗ
Дослідження, проаналізовані Міжнародним агентством ВООЗ із вивчення раку (IARC), показують, що може існувати зв’язок між аспартамом і онкологією печінки. Його класифікувати як «можливий канцерогенний для людини». Але ці дослідження наразі не є остаточними, деякі вчені називають їх перебільшеними.
Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на CNN.
Уже кілька десятків років аспартам (Е951) є одним із найбільш часто використовуваних у світі штучних підсолоджувачів. Тому деякі вчені та виробники продуктів харчування та напоїв побоюються, що ярлик ВООЗ «можливо канцерогенний» збентежить споживачів, агентство заявило, що сподівається, що це позначення спонукає вчених провести ще більше досліджень щодо аспартаму та можливого зв’язку з раком, якщо такий існує.
«Той факт, що агентства з безпеки харчових продуктів по всьому світу, в тому числі FDA, продовжують вважати аспартам безпечним, вселяє в нас впевненість у безпеці наших продуктів», — відзначили в American Beverage.
Аспартам міститься приблизно в 6000 продуктах по всьому світу, таких як дієтичні газовані напої і жувальна гумка без цукру. Він може з’являтися там, де ви його не очікуєте, наприклад, у зубній пасті або ліках, але найчастіше його можна побачити на етикетках продуктів, що продаються як «дієтичні» або «без цукру».
ВООЗ в окремому рішенні в травні заявила, що люди не повинні покладатися на підсолоджувачі без цукру для контролю ваги, аспартам часто використовується в «дієтичних» напоях, оскільки він містить менше калорій, ніж звичайний цукор. У порівнянні зі звичайним столовим цукром, аспартам приблизно в 200 разів солодший, тому продуктам не потрібно його так багато.
Попри те, що всі дослідження говорять про його безпеку, у міру розвитку науки FDA та інші регулятори продовжують вивчати, наскільки це безпечно. Останній огляд був першим випадком, коли незалежна група експертів ВООЗ з раку вирішила офіційно переглянути дані.
Для свого огляду аспартаму комітет вивчив лабораторні дані, дані досліджень на тваринах та дані про людей. Одне з досліджень 2022 року, проведених у Франції за участю 100 тисяч дорослих, показало, що у людей, які вживали їжу або напої з великою кількістю штучних підсолоджувачів, включаючи аспартам, ризик розвитку раку був трохи вищий, ніж у тих, хто споживав менше підсолоджувачів.
Ще одне дослідження, проведене в 2020 році на мишах та щурах, повторно проаналізувало дослідження Італійського інституту Рамацціні та показало, що аспартам викликає лейкемію та лімфому у тварин. Але вчені відзначають, що люди — це не щури і не миші, і більшість досліджень аспартаму на тваринах, проведених Національною програмою токсикології, не виявили зв’язку з раком.
На запитання, чи варто людям думати про те, щоб пити газовані напої з повним вмістом цукру, а не ті, що містять аспартам, зазначено, що існує третій варіант, але не через ризик раку, а через загальні побоювання щодо ожиріння.
«Якщо споживачі стикаються з вибором, пити їм колу з підсолоджувачами або з цукром, я думаю, що слід розглянути третій варіант, а саме пити замість цього воду», — сказав директор департаменту ВООЗ з питань харчування та безпеки харчових продуктів Франческо Бранка.
За його словами, важливо обмежити кількість солодких продуктів і напоїв, які люди вживають, незалежно від того, чи містять вони справжній або штучний цукор.
Бранка підкреслив, що це особливо важливо для дітей молодшого віку, які, як показали дослідження, споживають занадто багато підсолоджених продуктів. Відмова від солодкого — більш здоровий варіант.
Деякі вчені, які не брали участі у прийнятті рішень ВООЗ, стурбовані тим, що оголошення чогось потенційно канцерогенним може надмірно насторожити людей.
Доктор Ці Сун, ад’юнкт-професор харчування та епідеміології Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Чана заявив, що споживачам не обов’язково турбуватися.
«Я відчуваю, що доказів досить мало, щоб сказати, що аспартам викликає рак, або припустити, що аспартам не такий канцерогенний», — сказав він.
Доктор Еллісон Сільветські, доцент кафедри фізичних вправ та дієтології школи громадського здоров’я Інституту Мілкена, вважає, що люди повинні задавати більш широке питання про некалорійні підсолоджувачі в цілому.
«Навіть якщо вони безпечні, виникає багато питань про те, чи дійсно вони корисні для передбачуваного використання з точки зору допомоги в контролі ваги або допомоги в запобіганні різних захворювань. Я думаю, що якщо люди стурбовані, найрозумнішим варіантом буде просто обрати несолодкі альтернативи.
Аспартам — це не те, що вам потрібно, щоб включити його у свій раціон. Він не має ніякої харчової цінності. Вибір несолодких альтернатив — це, імовірно, єдиний вихід», — сказала вона.