Після «яйця за 17 грн», Резніков анонсував реформу харчування для ЗСУ
В світлі оприлюдненої в ЗМІ інформації про закупівлі продуктів для потреб армії за цінами в 2-3 рази вищими, ніж у роздрібних мережах, Міністерство оборони планує розширити кількість постачальників харчів у Збройні сили. Також планується запровадити гнучку, але уніфіковану систему меню з урахуванням потреб веганів та людей, які дотримуються особливостей харчування з огляду на релігійні переконання.
Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.
За словами, міністра оборони Олексія Резнікова, реальна підзвітність та прозорість — це той елемент демократії, який має стати невід’ємною частиною нашої правової культури. А антикорупційний контроль — це ознака того, що Україна – цивілізована держава і рухається у вірному напрямку.
Він два дні поспіль присвятив зустрічам з народними обранцями, не дивлячись на шалений ритм контактів після Рамштайну.
«У понеділок я взяв участь у засіданні Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Вчора спілкувався з членами парламентського Комітету з питань антикорупційної політики. Тема актуальна – закупівлі послуг харчування для Збройних Сил України», — розповів міністр.
Його метою стало – гарантування безперебійного якісного харчування української армії.
На засіданні Комітету з питань антикорупційної політики, який надаватиме допомогу Міноборони у формуванні процедур, Резніков відповів на актуальні питання.
«Усі мали можливість переконатися, що яєць по 17 грн за штуку в контрактах Міноборони не існує. За такою ціною закупівлі не здійснювалися і не планувалися.
Так само я сповідую принцип нульової толерантності до корупції. Під час роботи у КМДА я був ініціатором створення антикорупційної ради, яка стала одним з перших діючих механізмів такого формату. У мене спільні цінності з тими, хто прагне очистити державні інституції від зловживань«, — пояснив міністр.
Своєю чергою він поінформував народних депутатів про угоди з постачальниками та помилки у цих документах, які були знайдені наприкінці грудня. Внаслідок чого було розпочато детальну перевірку, а самі угоди не були зареєстровані у Держказначействі. Тобто юридична процедура за ними була зупинена.
Одночасно наприкінці грудня було відсторонено, а у січні звільнено з Міністерства оборони керівника відповідного департаменту Богдана Хмельницького.
Для уточнення окремих цінових параметрів в угодах замовлено експертизу спеціалізованого державного інституту Міністерства юстиції України. Протягом цього тижня планується зареєструвати уточнені угоди у Державному казначействі.
Міністр зазначив, що система, запроваджена у 2016 році, стала певною революцією, яка дозволила покінчити у ЗСУ з радянською практикою харчування. Вона передбачає, що армія повинна мати свої свинарники, ферми, закуповувати раз на рік картоплю і їсти її весь рік, перебираючи гнилу, тощо.
Зараз у системі каталогу є вибір з 409 позицій, з яких начпроди військових частин формують для бійців раціон з енергетичною цінністю 3500 калорій на добу. Це одночасно і крок вперед, і нові ризики. Адже тільки курятини у каталозі 7 найменувань, що передбачає різні ціни.
В цій системі зловмисники шукають лазівки. Їх треба закрити.
Якщо у 2021 році багатомільярдний ринок харчування військовослужбовців ЗСУ де-факто контролювала одна компанія, то у 2022 році постачальників вже було шість. На 2023 рік з 14 компаній, з якими велися перемовини, укладено контракти з 8. Це робить систему забезпечення ЗСУ більш стійкою.
«Новим завданням Міноборони є створення правил, які покликані виключити можливість змов та зловживань на місцях між представниками бізнесу та начпродами військових частин.
Рішення я вбачаю в тому, щоб запровадити у ЗСУ гнучку, але уніфіковану систему меню. В основі формування якого будуть не гроші та калорії, а одиниці виміру (грам/шт.) та калорії. Це поширений у НАТО підхід.
На засіданні антикорупційного комітету я озвучив зобов’язання запровадити меню впродовж 4-5 місяців. Це завдання ми визначили як пріоритетне і будемо намагатися вирішити його швидше.
Щоб запустити цей процес я буду просити організувати спільне засідання двох комітетів, адже буде потрібно сконцентрувати фахівців та забезпечити необхідний імпульс», — написав Резніков.
Також він вважає, що необхідно створити робочу групу, яка відпрацює по усіх вимірах – від процедур впровадження до змісту меню.
«Я буду звертатися до ринку з проханням підтримати перехід на систему меню. Так само я буду перебувати у постійному діалозі з ринком, щоб забезпечити стабільне харчування упродовж перехідного періоду.
Спільно з комітетами ми знайдемо формат, який гарантуватиме безпеку постачальників і збереже чутливу інформацію про ЗСУ. Але водночас зробить закупівлі більш прозорими, а бюджетні кошти – більш доступними для громадського контролю. Тому що кошти платників податків мають працювати на оборону з максимальною ефективністю.
Війна з російською навалою одночасно передбачає війну з корупцією. Бо саме це відрізняє нас від ворога. Тому усі, хто бореться з цим явищем у секторі оборони, у тому числі – з допомогою медіа та громадських інституцій, є союзниками Міноборони. Я так це сприймаю», — науважив міністр.
Одночасно на засіданні антикорупційного комітету Міноборони домовились з Рахунковою палатою ВРУ, що вона звернеться до партнерських контрольних установ за кордоном. Мета — спільно створити методику, яка допоможе у прозорий та зрозумілий для наших партнерів спосіб організувати моніторинг та перевірки тилового забезпечення, а також забезпечення зброєю. Щоб партнери автоматично сприймали результати таких перевірок.
Наразі ми вже впровадили натівську логістичну програму Logfas та розроблене західними партнерами ПЗ «Коровай» для формування у прозорий спосіб потреб ЗСУ.
«Ми будемо невпинно рухатись, щоб підтримувати високий рівень взаємної довіри з нашими партнерами. Адже від цього залежить, в тому числі, постачання зброї та загальна стійкість нашої оборони», — пообіцяв Резніков.