Суп-пюре небезпечний для здоров’я зубів і шлунково-кишкового тракту: поради ендокринологів про корисне харчування
Лікарі спростовують міф про те, що супи — це їжа для бідних, оскільки на 80 відсотків складаються з води. Насправді, рідкі страви дають відчуття ситості, нормалізують обмін речовин і допомагають позбавитися від зайвих кілограмів. Але не всі супи однаково корисні, деякі види цієї першої страви дають протилежний ефект.
Коли людина з'їдає тарілку супу з овочів, бобових або м'яса, то в його організмі утворюється гормон холецистокінін, який називають «гормоном насичення». Завдяки цьому людина відмінно відчуває почуття насичення і не переїдає. Чи варто пояснювати, що цей ефект робить суп одним з найкорисніших не тільки для здоров'я, але і для фігури страв з усіх існуючих?
Але, варто звернути увагу, що багато хто любить їсти не звичайний суп, що складається з шматочків овочів, грибів, м'яса і т. п., а готують суп-пюре. У цьому кремоподібним і ретельно перетертої блюді присутні ті ж самі продукти, що й у звичайних супах, але легким рухом блендера вони перетворені в рідке пюре. Ендокринологи закликають якомога рідше балувати себе такими супами, оскільки їх однорідна і напіврідка текстура позбавляє нас необхідності жувати. По-перше, це не дає потрібну навантаження на зуби, що веде до їх руйнування, а по-друге, погіршує травлення і не сприяє виробленню гормонів насичення.
Супу-пюре ви з'їсте набагато більше, ніж це необхідно, щоб вгамувати голод, але при цьому будете відчувати бажання ще щось з'їсти. Поліпшити ситуацію можна шляхом додавання в кремоподібні супи шматочків овочів, сухариків, насіння і горішків, варених грибів, бобових, рубаною зелені.
Дізнайтеся також, які три продукти слід їсти на сніданок, щоб волосся росло швидко і радувало своєю красою.