Gorozhanin.com.ua

Від «кінця світу» до ейфорії за одну мить: психологиня з Дніпра про важливі особливості підліткового віку

25 октября
12:25 2024

Від "кінця світу" до ейфорії за одну мить: психологиня з Дніпра про важливі особливості підліткового віку

Підлітковий етап – короткий, але найскладніший і найважливіший у житті людини. Він має певні особливості, які батькам треба розуміти та взяти до уваги. Адже підтримка допомагає легше долати цей період емоційної та фізіологічної перебудови, формуючи здорові соціальні та емоційні навички.

Про це повідомляє редакція сайту 056 з посиланням на психологиню з Дніпра Віру Вишневецьку.

За визначенням Організації Об’єднаних Націй підлітковий вік – це віковий період з 10 до 19 років.Він займає особливе місце у життєвому процесі становлення особливості. У цей період відбувається бурхливе зростання, розвиток та перебудова організму, що також дуже серйозно впливає на психологічний стан людини, її реакції. Закладаються основи свідомої поведінки, проявляється загальна спрямованість у формуванні моральних та соціальних установок.

Психологія підлітка значною мірою залежить від емоційного розвитку, що у період характеризується:

  • Інтенсивністю та жвавістю. Найчастіше емоції виявляються тяжкими, надмірно значними. Підліток не вміє відокремлювати важливе від несуттєвого, тому навіть найменші невдачі можуть сприйматися як «кінець світу».
  • Нестабільністю та лабільністю. У цей період абсолютно нормальними є легкість і стрімкий перехід від зневіри до ейфорії, від відчуття своєї значущості та сили до повної втрати віри у свої можливості.
  • Безпредметністю. Найчастіше підліток сам не може чітко зрозуміти, що спричинило його радість чи смуток, занепокоєння тощо. Причиною цього є значні гормональні перебудови, що впливають на роботу нервової системи.

Батькам та педагогам підлітків дуже важливо проявляти терпимість та підтримку. Приділяти більше уваги і водночас не бути «душними». Намагатися стати другом, але при необхідності відправити до психолога. І пам’ятайте, це тимчасовий період, через який ми всі проходили.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Статьи по теме

Последние новости

В 56 будинках Київського району Харкова провели ремонт комунікацій

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.