Gorozhanin.com.ua

Монумент слави російської зброї Петра I є символікою російської імперської політики: Інститут нацпам’яті спрямував лист на Полтавську ОВА

24 октября
10:28 2024

На Департамент культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації надійшов лист від Українського інституту національної пам’яті (УІНП) як центрального органу виконавчої влади. У документі наголошено: монумент слави російській зброї ( у народі «орел) у центрі Полтави є символікою російської імперської політики. Лист підписав заступник голови УІНП, кандидат історичних наук Володимир Тиліщак.

У листі зазначено, що згідно з підпунктами «ґ», «е» пункту 4 частини першої статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», символіка російської імперської політики – символіка, що включає, в тому числі, зображення, пам’ятники, пам’ятні знаки, написи, присвячені подіям, пов’язаним із здійсненням російської імперської політики зображення, написи, пов’язані із глорифікацією і виправданням російської імперської політики. 

«Відомо, що монумент встановлено у 1811 р. на честь перемоги у Полтавській битві 1709 року російської армії Петра І над союзними військами шведського короля Карла XII та українського гетьмана Івана Мазепи. Полтавська битва започаткувала процеси остаточної ліквідації української державності та інкорпорації Російською імперією українських земель. Таким чином, Монумент Слави у м. Полтава є пам’ятником, що присвячений події, пов’язаній із здійсненням та глорифікацією російської імперської політики, відтак, відповідно до підпунктів «ґ», «е» пункту 4 частини першої статті 2 Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», є символікою російської імперської політики», — наголошено у документі УІНП. Також зазначено таке: «Згідно з частиною другою статті 15 Закону України «Про охорону культурної спадщини», якщо пам’ятка, що була занесена до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, є символікою російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», така пам’ятка підлягає вилученню з Реєстру з урахуванням положень статті 15-1 цього Закону. З огляду на викладене вище, після вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток України Монумент Слави як пам’ятник, що є символікою російської імперської політики, підлягає усуненню (демонтажу) з публічного простору та переміщенню у спеціалізований музейний простір або з подальшою музеєфікацією».

Володимир Тиліщак виступає на виїзному засіданні Комітету ВР у Полтаві
Засідання комітету
Депутати ВР, співробітники ОВА і УІНП здійснюють огляд незаконного обєкта

Детально про цей об’єкт можна прочитати у статті представника УІНП в Полтавській області Олега Пустовгара «Полтаво, скажи Україні, чому над тобою і досі «орел».

Полтавський офіс УІНП


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/acoareis/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Share

Статьи по теме

Последние новости

«Прийду з рушницею»: ліцей на Дніпропетровщині отримав погрозу масового вбивства

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.