Gorozhanin.com.ua

Українське кіно: що подивитися. ЧОРНИЙ ВОРОН

17 октября
19:23 2024

Стрічка за мотивами роману Василя Шкляра «Залишенець. Чорний ворон» розповідає історію життя та кохання Івана на прізвисько Ворон, якому випала доля стати учасником повстанського руху часів Холодноярської республіки.

Одвічна жага українців до волі не дає головному герою залишатись осторонь важливих подій, які розгортаються у його селі. Саме тому він відважно жертвує спокоєм та сімейним затишком та починає запеклу боротьбу за незалежність рідної землі, волю та майбутнє українців та власної родини.

Українське кіно: що подивитися. ЧОРНИЙ ВОРОН, фото-1

1922 рік. Колишній офіцер армії УНР приїздить разом із вагітною дружиною Тіною до батька на хутір недалеко від містечка Кам’янка. Вони сподіваються почати нове життя, отримати документи, якось адаптуватися до нової влади. Але вже на вокзалі вони стають свідками розвантаження новенького панцерника і свіженького полку ГПУ на чолі з Євдокімовим, що прибув на придушення холоднояців.

Українське кіно: що подивитися. ЧОРНИЙ ВОРОН, фото-2

Іван дуже швидко розуміє, що в серці Холодноярської республіки втекти від війни не вдасться. Невдовзі Євдокімов арештовує пов’язаного з повстанцями Іванового батька, а його самого пробує завербувати і змусити втертися в довіру до повстанців. Іван постає перед дилемою – терпіти ганьбу і насильство над своєю сім’єю заради ілюзії миру, чи самому приєднатися до повстанців…

Фільм вийшов в український широкий прокат 5 грудня 2019 року,

Режисер: Тарас Ткаченко.

У ролях: Тарас Цимбалюк, Павло Москаль, Азізбек Абдурашидов, Андрій Мостренко, Олексій Тритенко, Наталія Сумська, Володимир Ращук та інші.

Крім акторів, у фільмі знявся 10-річний ворон Фрейд, на рахунк якого вже шість повнометражних фільмів.

Роман намагалися екранізувати двічі. У 2011 році планувалося, що режисером стрічки стане польський кінорежисер Єжи Гофман, а помічником режисера — Тарас Ткаченко.Але 24 жовтня 2011 року Гофман заявив, що відмовляється екранізувати роман Шкляра, оскільки ця книга націоналістична, антиросійська і ксенофобська. У лютому 2016 році стало відомо, що знову поновлено спроби екранізації роману «Залишенець», режисером стрічки мав стати Олег Туранський. Але при цьому Шкляра усунули від екранізації його роману «Чорний ворон». Коментуючи це, Шкляр заявив «Я, власне, і не наполягав на тому, щоби брати якусь участь. Бо знаю, що ніколи не буває екранізація адекватною, завжди кажуть, що написаний твір кращий, ніж знятий. Зрештою, автором фільму є не письменник, а насамперед режисер. Мені навіть не показали сценарій, що ухвалили, хоча умови контракту це передбачають». 

Українське кіно: що подивитися. ЧОРНИЙ ВОРОН, фото-3

У квітні 2018 року режисером став Тарас Ткаченко, змінились і виробники фільму, які відновили співпрацю з автором першоджерела-роману Василем Шклярем і він взяв активну участь у створенні фільму. Тож письменник став співатором сценарію та озвучив авторський текст у фільмі.

Нагадаємо, Українськекіно: що подивитись, — СОН

Статьи по теме

Последние новости

Цілі та наслідки ударів в Харкові відомі завдяки корегувальникам. Затриманий «дорозвідник»

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.