Gorozhanin.com.ua

За удари по «Епіцентру» та греблям на Харківщині відповідальний російський генерал-уродженець Чугуєва

15 июля
23:15 2024

На початку вторгнення в 2022 році ми повідомили підозру командиру ВПС 6 армії, уродженцю міста Чугуїв генералу Маковецькому, який безпосередньо надавав накази льотчику Криштопі, який бомбардував міста Харківщини. Тоді загинуло багато цивільних осіб, серед них – діти. Зараз готується підозра теж Маковецькому. Він віддавав безпосередню вказівку на бомбардування та знищення Оскільської греблі. Підозра за ст. 441 Кримінального кодексу (екоцид).

Російський генерал із Чугуєва відповідальний за удари по «Епіцентру», Оскільській та Печенізькій греблях. 

Наразі готується підозра російському командиру, командуючому 6-ою армією військово-повітряних сил і протиповітряної оборони західного військового округу, уродженцю Чугуєва Маковецькому за статтею 441 Кримінального кодексу України (екоцид). Він віддавав накази на бомбардування та знищення Оскільської греблі. Про це повідомив керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков.

Щодо ворожого обстрілу будівельного гіпермаркету «Епіцентр» у Харкові, прокурори знаходяться на завершальній стадії розслідування. Підозри будуть оголошені трьом командирам 6-ої армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони повітряно-космічних сил рф, які наказували бомбардувати Харків у травні та червні 2024 року. Один із фігурантів справи — знову ж таки генерал з Чугуєва.

Плануються підозри особам, які катували військовополонених у Вовчанську під час наступу в травні 2024 року. Встановлено трьох підозрюваних, а також потерпілих військовослужбовців з Вінницької області.

«Що стосується обстрілу гіпермаркету «Епіцентр», ми на завершальній стадії. Прокурори вживають заходів для притягнення до кримінальної відповідальності трьох командирів 6 армії військово-повітряних сил і протиповітряної оборони повітряно-космічних сил російської федерації, які віддавали накази на бомбардування Харкова у травні і червні 2024 року. Найближчим часом цим командирам буде повідомлено про підозру за процедурою заочного провадження. Один із фігурантів справи про обстріл «Епіцентру» – також генерал Маковецький.

Крім цього, розслідується кримінальне провадження за фактом скоєння екоциду та за фактом порушення законів та звичаїв війни щодо руйнування Печенізької греблі. Там два генерали: один із них – Маковецький, який відповідає за повітряні сили», — повідомив Фільчаков.

Вирішується питання щодо повідомлення про підозру російським воєнним злочинцям і щодо інших злочинів. Є за фактом обстрілу Чугуївського району з «Градів». Там начальник штабу — заступник командира 18 мотострілецької дивізії 11 Армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу Лазарєв віддавав накази, підозри погоджена. Він віддавав батальйону накази безпосередньо на обстріли цивільних об’єктів. Троє людей загинули, багато осіб отримали поранення, низку цивільних об’єктів було зруйновано.

Є погоджені підозри щодо катівень у Балаклії. Там 5 підозр по населеному пункту Довгалівка Балаклійського району, де були і вбивства, і катування цивільного населення.

По Вовчанську планується підозра щодо осіб, які здійснювали катування наших військовополонених під час наступу в травні 2024 року. Вони встановлені, це троє осіб. Ми встановили потерпілих осіб, щодо яких застосовувалося насильство. Це військовослужбовці з Вінницької області, які потрапили в полон.

«Ці люди, які винні у злочинах проти цивільного населення України, вони все своє життя будуть ховатися в російській федерації. Але ці підозрювані залишаться в найгіршому стані, вони будуть постійно знаходитися в країні, вони невиїзні. Вони ж заявляють, що є громадянами російської федерації, однак відпочивати та подорожувати вони полюбляють до країн Європи. Усе! Їм в’їзд до країн Європи буде заборонено. Якщо вони будуть намагатися туди приїхати, вони будуть затримані та передані прокурорам МКС», — зазначив Фільчаков.

Статьи по теме

Последние новости

Зливи та заморозки зіпсують погоду в Україні: що прогнозують у Дніпрі 12 жовтня

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.