Gorozhanin.com.ua

Мобілізація жінок в Україні: які зміни до закону чекати

27 января
18:23 2024

В Україні триває мобілізація і розмови щодо нового законопроєкту по ній, який був представлений у Верховній Раді. В ньому зокрема, розглядається можливість військової служби жінок, передає редакція сайту 056.

У чинному законі про мобілізацію йдеться про чоловіків віком 27-60 років, а не громадян України загалом. Зниження мобілізаційного віку у новому законопроєкті теж поширюватиметься саме на військовозобов’язаних чоловіків.

На цьому в ефірі національного телемарафону наголосив заступник комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв.

За його словами, на виконання вимог майбутнього законодавства про мобілізацію буде достатньо чоловіків, аби закрити потреби Генерального штабу ЗСУ.

«Позиція президента, позиція нашого комітету і думаю, що у принципі, позиція більшості парламентарів полягає у тому, що не потрібно додавати жінок до мобілізаційного ресурсу, тому що є у нас на сьогодні достатньо мобілізаційного ресурсу саме серед чоловіків у віці 27-60 років або можливо, як пропонується у цьому законопроекті, зниження мобілізаційного віку до 25 років», — сказав Чернєв.

Зазначимо, що президент України Володимир Зеленський під час підсумкової конференції 19 грудня 2023 року заявив, що мобілізації жінок в Україні під час воєнного стану не буде. 

Додамо, що в проєкті закону щодо мобілізації жінок юридично виписані були такі моменти:

«11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком беруться на військовий облік військовозобов’язаних в порядку встановленому Міністерством оборони України.

12. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Під час дії воєнного стану жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу до частин (підрозділів) забезпечення або прийняті в добровільному порядку (за контрактом) на військову службу до бойових частин (підрозділів)». 

Зазначимо, що призов жінок не обмежується ЗСУ, це можуть бути й оборонні підприємства, наприклад. Долучайтеся до обговорення. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Статьи по теме

Последние новости

Тепло без опадів: якою буде погода в Україні 29 жовтня?

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.