Gorozhanin.com.ua

Не пускають в укриття з собакою під час тривоги в Україні: що робити, коли закон не захищає

19 декабря
15:36 2023

Днями охоронець школи в Києві не пустив до укриття під час повітряної тривоги 11-річну дівчинку та її 12 річного брата. Його аргументом стало те, що діти були з собакою. Ситуація досить неординарна, та спровокувала сварку між матір’ю цих школярів та дирекцією навчального закладу. А в суспільстві виник величезний резонанс, який змусив Кабмін передивитись норми роботи укриттів по усій країні.

Про це повідомляє сайт 056.

Що робили діти, коли їх з собакою не пустили до укриття

Охоронець попросив лишити песика (породи мальтіпу) на вулиці, але ті відмовилися. Через це дітей прогнали, і їм довелося шукати інше укриття. Поки вони це робили, у них над головами збили ракету.

«Вони молодці, добре тримаються», хоча стрес отримали чималий. Адже коли їх не пустили в шкільне бомбосховище, вони побігли у інше, яке розташовується за 3 хвилини від шкільного. Коли стався вибух, діти ще не встигли спуститися в укриття. Від переляку вони схопилися за голови і присіли, а дівчинка розплакалася», — прокоментувала матір дітей.

Не пускають в укриття з собакою під час тривоги в Україні: що робити, коли закон не захищає, фото-1

Вона викликала в заклад освіти поліцію. Правоохоронцям директор пояснив, що інакше діяти школа не могла пустити тварину. Оскільки в інших учнів може бути алергія на собак.

Нагнітає ще й той факт, що батько дітей Юрій Овчинніков, яких з собакою не пустили до укриття, саме в тій школі, записався в добровольці й став до лав війська після початку повномасштабного вторгнення рф. Він загинув у Запорізькій області у складі ССО “Азов”.

Застарілий наказ та необхідність його змінювати 

Перебування у сховищах в Україні регулюється наказом «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

Згідно з документом, у бомбосховища справді не можна приводити тварин. Тож не пустити собаку чи кота у теорії можуть. Однак порядок був затверджений ще до повномасштабного вторгнення — у 2018 році. Тобто деякі пункти, включно з нормою про тварин, очевидно, втратили свою актуальність після нападу рф у лютому-2022.

Не пускають в укриття з собакою під час тривоги в Україні: що робити, коли закон не захищає, фото-2

Більшість установ в Україні пускаючи людей з тваринами в укриття, ігноруючи цей наказ. Але після скандалу з дітьми в уряді пообіцяли ініціювати його перегляд.

«Відбулось це насправді не тому, що є якісь правила недопуску тварин чи якісь інші накази Міністерства внутрішніх справ, якими керуються в своїй роботі у питаннях укриттів. Ні, це сталось не тому, що є такі правила, а тому, що такі люди на місцях мають ухвалювати ефективні рішення і ухвалювати, в першу чергу, виходячи з основної думки — зберегти життя людини», — розповів заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Тимур Ткаченко.

Як прокоментував ситуацію освітній омбудсмен

В інциденті розбирався освітній омбудсмен Сергій Горбачов. За його словами, у нормативних документах неможливо передбачити всі ситуації реального життя. Тому в будь-якому випадку треба керуватися найголовнішим: життя і здоров’я людини є вищою цінністю.

Освітній омбудсмен назвав ситуацію “сюрреалізмом, беззаконням і свавіллям”. Він пояснив, що в укритті практично завжди можна знайти більш-менш відокремлене місце, щоб обмежити контакти з іншими людьми, зокрема, і з тими, хто має алергію на тварин.

“Керуватися треба найголовнішим: життя і здоров’я людини є вищою цінністю. Особливо – дитини, яка потребує більшої підтримки та уваги. А коли дитина не просто рятується сама, а рятує ще й братів наших менших – то це просто поза межами розуміння”, – наголосив Горбачов.

Омбудсмен зазначив, що в школі проведуть службову перевірку. Однак, за його словами, для правильних висновків важливо розуміти, “чим керувався охоронник: власним розумінням чи розпорядженням керівництва”. Горбачов також повідомив, що до вирішення ситуації вже підключилася прокуратура.

“Але навіть якщо керівництво прямо не забороняло пускати з тваринами, варто дуже прискіпливо з’ясувати: як таке взагалі стало можливим? Як саме заклад освіти готує працівників до дій у разі повітряної тривоги? Бо цей випадок став відомим, а де гарантія, що такого не відбувається деінде?” – резюмував омбудсмен.

Зоозахисники просять обладнати в укриттях місця для тварин

На скандал також відреагувала Зоозахисна організація для порятунку та захисту безпритульних тварин UAnimals. Там радять домовлятися з керівниками укриттів заздалегідь, щоб можна було обладнати приміщення, яке можна закрити.

«Якщо ви можете, поговоріть з тими, хто керує цим укриттям: можливо, за стінкою варто зробити місце для людей, які з тваринами, а отам виділити місце і підписати, що якщо у людини є алергія, щоб вони не стикувалися. Пропишіть в укритті правила для власників тварин, не відпускайте в укритті цю тварину. Тому що, ваш, умовно, милий Тузік, який важить 120 кг, для когось може виглядати як загроза. Тому тримайте цих тварин поруч. Намагайтеся домовитися. В абсолютній більшості випадків це можливо», — каже засновник Олександр Тодорчук.

Як захистити себе та тварин в таких ситуаціях

Якщо вас з домашнім улюбленцем не хочуть пускати до укриття, то вони не праві. Ви впевнено маєте відстоювати свою позицію, якщо не вдастся, то можете звернутися до вищих органів. Адже у випадку з дітьми Овчиннікова, охоронця звільнили. У прокуратурі зазначили, що охоронець не допустив дітей до укриття, попри очевидну загрозу їхньому життю через ракетну атаку.

А дирекціям закладів треба передивитися свої статути, зрозуміти, що тварини — живі істоти, за яких відповідають їх господарі. І в умовах війни ми маємо поступатися деяким правилам заради безпеки своїх співгромадян.

Статьи по теме

Последние новости

Самовіддана солідарна праця полтавських медиків і науковців ЗВО ПДМУ викликала широкий резонанс у європейській спільноті: підсумки одного візиту

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.