Gorozhanin.com.ua

З любов’ю до столиці: 15 книжок, які дозволять дізнатися про Київ більше

23 июня
09:27 2023

Завдяки прогресу та розвитку електроніки люди стали більше часу проводити в Інтернеті, і все менше – з книгами. Хоча й існує маса книжкових додатків для різних гаджетів, все-таки читати живу книгу набагато приємніше. А вдвічі приємніше дізнатися про місто в якому живеш, чи до якого хочеш завітати із книжок.

Можливо, саме зараз як ніколи доречно присвятити час тому, аби познайомитися з улюбленим містом трохи ближче. Дізнатися безліч цікавих фактів, подивитися на Київ під іншим кутом та надихнутися на прогулянки новими маршрутами.

Саме тому журналісти 44.ua підготували для вас добірку ТОП-15 книжок про Київ, які можуть розказати про наше місто багато нового та цікавого.

Перша книга в нашій добірці – «Щоб жити. Розуміючи Київ». Це неординарна книга, автори якої – найстаріші кияни, більшість яких лишилися в поважному віці на самоті. На сторінках цієї книги – історії про їхнє життя, побут, розваги та місцеві традиції. Тут і підпільні кінотеатри, і подільські базарчики, і ще безліч яскравих спогадів укупі з історичними фотографіями.

Це творіння було написане й видане з благодійною метою. Усі гроші з продажу книги ідуть на допомогу одиноким столичним бабусям та дідусям.

Також радимо почитати книгу про столицю «Місто з химерами»авторства Олеся Ільченко. Хочете здійснити подорож у часі й повернутися в Київ початку ХХ століття? Тоді книжка «Місто з химерами» точно для вас. Автор дає читачам можливість поспостерігати за будівництвом Миколаївського костелу, зазирнути за лаштунки найвідомішого київського театру тих часів, дізнатися більше про життя відомого архітектора Владислава Городецького, а також про його велику таємницю, яку взялися розгадати двійко столичних підлітків.

Книга заслуговує на увагу ще й тому, що увійшла в топ найкращих українських творів 2009 року.

«Київ: люди і будинки» авторства Ігоря Гирича – це вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

Автор здійснює мандрівку визначними місцями під історико-мистецьким оглядом будівель. Книга – це можливість гарно провести дозвілля, дізнавшись про людей та будинки, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

Ми маємо Telegram-канал «Головні новини Києва – 44.ua». Там ми публікуємо ще більше важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України.

Наступна книга в нашій добірці – це роман Валер’яна Підмогильного «Місто». В центрі сюжету урбаністичного роману – хлопець, який приїхав до столиці з села і намагається знайти в місті своє місце. Спостерігаючи за перешкодами, злетами та падіннями головного героя, читач також дізнається багато цікавого про Київ. Цей урбаністичний роман – джерело цікавої інформації про Київ 1920-х років, оскільки тут розповідається про традиції, одяг і щоденні ритуали киян тих років.

Надзвичайно яскрава, барвиста та натхненна англомовна книга, де зібрано все найцікавіше про Київ – «Awesome Kyiv», яка вийшла з-під пера Тамари Кравченко і Світлани Кострикіної. В ній можна знайти інформацію про основні історичні події, відомих і талановитих мешканців міста, мистецтво, культуру, спорт, літературу, традиції та навіть улюблену вуличну їжу киян. На сторінках цієї книжки можна буквально побачити зелень каштанів, киян, що грають у шахи та обговорюють все на світі у місцевих скверах та парках вдень та місто, що не спить, вночі.

Наступна книга, яку ми рекомендуємо почитати, щоб ближче познайомитися з Києвом – це «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття». Ця книжка Віри Агеєвої – ще одна можливість для екскурсу в Київ початку ХХ століття. От тільки тут ми побачимо саме літературний Київ. Авторка показує місто очима відомих письменників, авангардних художників, богемних поетів і не тільки. Де вони збиралися? Де влаштовували дискусії? Де пили каву та гуляли довгими літніми вечорами? Чудова нагода поглянути по новому на улюблене місто, яке у той час, як і зараз, розвивалося, творило та жило попри все.

Також радимо ознайомитися із книжкою «Київські контури» автора Аттила Могильного. Це збірка віршів київського поета, одного з найталановитіших представників покоління «вісімдесятників», – місце, де любов до цього міста оформилася в рими.

У 2018 році знавець Києва Олена Мокроусова видала книгу «Лінія долі на долоні Києва»про історію столичної вулиці Костельної. І вона справді захоплююча. Саме тут височіють особняки царської епох, радянські будинки та величний костел Святого Олександра. Останній заслуговує на особливу увагу. Саме його малював Тарас Григорович Шевченко і саме сюди приїжджав сам Папа Римський.

Книга «Лінія долі на долоні Києва»

Книга «Лінія долі на долоні Києва»

В книзі Олександра Анісімова та Лади Лузіної «Незвичайний Київ. 850 цікавих мiсць» ви знайдете дуже багато інформації про визначні місця столиці, пам’ятники та пам’ятки архітектури тощо. Автори книги – історик і києвознавець Олександр Анісімов та письменниця Лада Лузіна – зарахували її до путівників. Це 68 розділів і 850 найкрасивіших місць Києва та області.

Примітно, що «Незвичайний Київ. 850 цікавих мiсць» – збірка не тільки всім відомих туристичних об’єктів, а й забутих та незвіданих пам’ятників.

Книга Кирила Степанця «Енциклопедія Київських річок». Ця книга для тих, хто цікавиться історією Києва, його водоймами та підземеллями. Кирило Степанець присвятив її маловідомим столичним річкам – від тих, які замурували під землею безліч років тому, до маленьких потічків, що продовжують текти поверхнею сьогодні. Усю інформацію автор підкріпив авторськими й архівними фотознімками.

Книга «Енциклопедія Київських річок»

Книга «Енциклопедія Київських річок»

Наступна книга в нашій добірці – це «Відбудова Хрещатика в колекціях архітектурної графіки». Всі ми знаємо, як виглядає сучасний Хрещатик, та чи знали ви, що головна вулиця Києва могла виглядати зовсім інакше? І чи можете уявити, як саме? У цьому допоможе саме ця книга – вона розповідає про конкурс з відбудови найвідомішої вулиці столиці, що відбувся у два тури протягом 1944–1947 рр., а також історії післяконкурсного проєктування окремих споруд протягом 1949–1951 рр. В книзі зібрані унікальні матеріали: від графічних робіт з різних фондових колекцій та приватних збірок до описів проєктів від учасників конкурсу.

Книга «Відбудова Хрещатика в колекціях архітектурної графіки»

Книга «Відбудова Хрещатика в колекціях архітектурної графіки»

Неймовірні подвиги українських пілотів у небі над Києвом на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну стали основою для народження легенди про «Привида Києва» – грози ворожих літаків. Ця ж історія своєю чергою надихнула відомого автора манґ Мацуда Джюко, який присвятив їй книгу коміксів «Привид Києва». Впевнені, вона сподобається і дітям, і дорослим.

Якщо любите містику та захоплюєтеся таємничими легендами про Київ, то обов’язково додайте до свого must-read «Химерний Київ. Легенди, лякачки та цікавинки». В ній авторка Тетяна Стрижевська розповідає більше про місцеві легенди, розвінчує деякі міфи та відповідає на безліч питань. Серед них: на яку гору літали відьми, в яких особняках мешкають привиди та де жив Змій Горинич. Це наче путівник найцікавішими місцями Києва, які пов’язані з химерами і дивовижами. Будинки, які приховують таємниці та загадки. Видання допоможе відшукати будівлі та куточки, що однозначно дозволить по справжньому закохатися в столицю.

Радимо також до прочитання книгу Романа Юсина «Київ: Поділ, Щекавиця, Кудрявець, Татарка, Фотоподорож. 70-ті – 80-ті». Старовинний Київ, як і сам його дух, повільно змінюються у швидкоплинному часі. Наче тисячу років тому здіймається в блакитні небеса Старокиївська гора, з якої Боричевим узвозом спускається шлях на Поділ. Це оди старої київської архітектури та оди краєвидів вчорашнього дня, які зникають під навалою та тиском сучасності.

І остання книжка в нашій добірці – «Київ: історія, архітектура, традиції». Це видання розповість про життя в місті, яке має величезну історію, багате традиціями та має відмінні архітектурні символи. Завдяки яскравим ілюстраціям читач зануриться в минуле та сьогодення столиці.

Книга «Київ: історія, архітектура, традиції»

Книга «Київ: історія, архітектура, традиції»

Раніше ми розповідали про найпопулярніші книгарні столиці, де можна не лише придбати цікаву книжку, а й поласувати кавою та смаколиками, або ж потрапити на презентацію книги автора.

Крім того, писали про 10 бібліотек Києва, які неодмінно варто відвідати та обов’язково взяти книгу для прочитання.

Статьи по теме

Последние новости

Перехід на двозонний тариф. Який лічильник підійде?

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.