Де у Києві скуштувати смачну котлету по-київськи: ТОП-12 закладів столиці
Отримавши звання одного з символів української столиці, котлета по-київськи не перше десятиліття викликає захоплення у киян та гостей міста. Багато хто намагається розгадати її феномен, а шефи – досягти ідеального смаку та текстури, експериментуючи з інгредієнтами та подачею.
Котлета по-київськи – не нова страва, вона нараховує щонайменше сотню років. Кажуть, що вперше таку котлету приготували в Києві в 1917 році за часів гетьмана Скоропадського – нею пригощали його офіцерів. Але особливої популярності вона не мала. За іншими даними, рецепт був опублікований ще в 1915 році в «Журналі домогосподинь».
У 1950-х страву готували в одному з ресторанів на Хрещатику. Пізніше вона ввійшла до стандартного меню мережі «Інтурист». Тому котлету по-київськи мали можливість скуштувати іноземці. Європейці намагалися їсти її за етикетом – розрізаючи ножем. Але в цьому випадку котлета «стріляла» цівкою масла, яке потрапляло в обличчя чи на вишукане вбрання гостей. Радянські люди в таку халепу не потрапляли, бо тикали в котлету виделкою, і тоді масло рівномірно витікало зсередини на тарілку.
Рецепт приготування котлети по-київськи не дуже складний, однак не кожному вдається смачно її приготувати. За класичним рецептом – у відбите куряче філе загортають грудку вершкового масла, часто додаючи до нього гриби та зелень. Котлету спершу вмочують у збите яйце, потім панірують – і смажать у фритюрі. У котлети овальна форма, інколи ця котлета подається з кісточкою на кінці. Її подають майже в усіх закладах, і не лише української кухні, оскільки ця страва дуже популярна.
Розповідаємо, де у Києві відвідати смачної котлети по-київськи, в яких закладах знайдете цю страву за класичним рецептом, а куди варто поїхати за новими гастрономічними враженнями від цієї знаменитої страви.
І перший заклад в нашій добірці – ресторан сучасної української кухні на Печерську «BARVY», який гармонійно об’єднує гастрономічний та арт-простори. В меню «BARVY» представлена сучасна українська кухня, у якій є місце традиційним стравам за переосмисленими рецептами, специалітетам з різних куточків України та авторським стравам з дичини. В закладі готують котлети по-київськи і подають із подушкою вершкового пюре і фірмовими овочевими акцентами.
Вартість страви: пара котлет по-київськи – 290 грн.
Графік роботи:Пн – з 12:00 до 22:00, Вт-Нд – з 11:00 до 22:00.
Адреса: вулиця Мечникова, 3.
Наступний заклад в нашій добірці – ресторан «Канапа». Це заклад нової української кухні сім’ї закладів Діми Борисова, знаходиться в центрі Києва. Заклад розпочав свою історію у 2013 році на мальовничому Андріївському узвозі, а у 2016 році отримав мідну сковороду премії «СІЛЬ» як найкращий ресторан української кухні. У ресторані готують котлету по-київськи за традиційним рецептом з курячого філе з центром із вершкового масла та зелені, а подається з картопляним пюре та сирним соусом.
Вартість страви:котлета по-київськи з картопляним пюре та сирним соусом – 289 грн.
Графік роботи:Пн-Нд – з 11:00 до 21:00.
Адреса: Андріївський узвіз, 19.
Долучайтесь до нашого Telegram-каналу «Головні новини Києва – 44.ua» та читайте новини Києва, столичного регіону та України, щоб завжди бути в курсі та нічого не пропустити.
«Kyiv Gastrobar» – це дуже київський заклад зі своїм характером. Тут можна скуштувати стильні європейські страви та справжні київські бестселери від бренд-шефа Юрія Нікітюка. Тільки тут готують унікальну та з різними начинками котлету по-київськи, оригінальний тартар та авторський київський торт. Також у меню є позиції для вегетаріанців, дітей та для тих, хто стежить за своєю фігурою. У теплу пору року працює вулична тераса.
Вартість страви: котлета по–київськи з дор блю та малиною, котлета по–київськи з грибами, беконом та сиром чеддер, котлета по–київськи з в’яленими томатами – 280 грн.
Графік роботи: Пн-Нд – з 10:00 до 22:00.
Адреса: вулиця Оболонська Набережна, 5.
У ресторані української кухні «Petrus-ь» пропонують своїм гостям котлету по-київськи та котлету «Petrus-ь», які подають із гарніром на будь-який смак – картопляним пюре, рисом чи гречкою. З напоїв рекомендують взяти чарочку настоянки: можна вибрати хріновуху, медовуху, журавлину, вишневку або обліпихівку.
Вартість страви:
- котлета по-київськи – 205 грн;
- фірмова котлета «Petrus-ь» – 290 грн;
Графік роботи: Пн-Нд – з 10:00 до 21:00.
Адреса:вулиця Еспланадна, 28.
У корчмі «Тарас Бульба»котлету по-київськи з хрусткою скоринкою та соковитим філе подають на подушці з картопляного пюре зі свіжими помідорами та хрусткою цибулею-фрі. Тут радять одразу замовляти додаткову порцію пюре чи овочі-гриль для отримання подвійної порції насолоди.
Вартість страви: котлета по-київськи – 189 грн.
Графік роботи: Пн-Нд – з 10:00 до 22:00.
Адреса: вул. Пушкінська, 2-4/7.
Невеличкий заклад з однойменною назвою страви «Котлета по-київськи» розташований просто в центрі – на Хрещатику. Також є два інших заклади, які розташовані на вулиці Великій Васильківській та на ВДНГ. Це концептуальний стрітфуд, а головна страва, як ви вже здогадалися, – котлета по-київськи з начинками.
В меню котлета по-київськи «Класична», котлета по-київськи «Філадельфія-шпинат» зі свіжим шпинатом в’яленими томатами та вершковим сиром, варіація з грибами та сиром, котлета по-київськи «Чеддер» для шанувальників сирів та «Чеддер-халапеньйо» для тих, хто любить гостре.
Вартість страви:
- класична котлета – 85 грн;
- котлета з грибами та сиром – 95 грн.
Графік роботи:
- 11:00–21:00 (будні);
- 11:00–21:30 (вихідні).
Адреса:
- вулиця Хрещатик, 17;
- вулиця Велика Васильківська, 16;
- ВДНГ.
Ресторан «Товста Качка» – це ресторан нової української кухні, що знаходиться в центрі міста, має стильний інтер’єр та є проєктом шеф-кухаря та ресторатора Ігоря Брагіна.
В меню ви знайдете полтавські галушки на пару та київські вареники з тонкого тіста, м’ясо з соляної печі та хліб власної випічки. Звичайно, готують страви з качки, серед яких є варіація котлети по-київськи.
Вартість страви: котлета по-київськи з качки – 298 грн.
Графік роботи:працює щодня з 11:00 до 22:30.
Адреса: вул. Прорізна, 15А.
В українській мережі ресторанів української кухні «Пузата Хата» популярною стравою, звичайно, є котлета по-київськи. Звісно, ціна тутешньої котлети суттєво вирізняється з-поміж інших наших варіантів. Але відрізняється і її якість. Насамперед її розміри менші, а форма наближена до квадратної, а не до овальної.
Смакові якості котлети теж далекі від ідеальних. Тут до котлети додають дуже мало масла, через що вона неймовірно суха. Також економлять і на яйці, обвалюючи її в панірувальних сухарях. Проте, безумовно, є і поціновувачі цієї страви саме в даному закладі.
Вартість страви: котлета по-київськи з шинкою та сиром – 78 грн.
Графік роботи: Пн-Пт – з 08:00 до 21:00, Сб-Нд – з 08:00 до 20:00.
Адреса:мережа закладів має багато ресторанів по всій столиці. Обирайте то, який найближче до вас.
У закладі «Rebra&Kotlety» пропонують оригінальні рецепти традиційної котлети по-київськи. Серед начинок можна зустріти дор блю та малину, лисички, шовдар, в’ялені томати, мідії, тигрові креветки та навіть вино. А ще тут подбали про зручність – завдяки подовженій формі котлету можна їсти на ходу.
Вартість страви:
- котлета по-київськи «Класика» – 129 грн;
- котлета по-київськи «Галицька» – 129 грн;
- котлета по-київськи «Груша та моцарелла» — 129 грн;
Графік роботи: Пн-Нд – з 11:00 до 23:00.
Адреси:
- вул. Борисоглібська, 8/13;
- пр. Героїв Сталінграда, 4, корп. 9.
У ресторані української кухні «SHO» котлету по-київськи готують з філе курчати з топленим маслом замість простого вершкового, щоб зробити страву ніжнішою та кориснішою. Як гарнір пропонують картопляне пюре та зелений горошок.
Вартість страви:котлета по-київськи – 380 грн.
Графік роботи: Пн-Нд – з 10:00 до 22:00.
Адреса: вулиця Мечнікова, 18.
У ресторані «Хуторець на Дніпрі» котлету по-київськи готують майже за класичним варіантом – з курячою кісточкою, але котлета має круглу форму, а не еліпсичну. Подають її тут з домашнім овочевим салатом. Бажано до котлети взяти гарнір, аби масло розтіклося на нього. Найкраще смакує з картопляним пюре.
Але унікальність котлети по-київськи в «Хуторці» в тому, що на порцію йдуть дві котлетки, тобто ви можете замовити цю страву спокійно на двох.
Вартість страви: котлети по-київськи з овочевим салатом – 475 грн.
Графік роботи: Пн-Нд – з 11:00 до 23:00.
Адреса:вулиця Набережно-Хрещатицька, 10-А.
І останній заклад в нашій добірці – це ресторан української кухні «Мітла». Тут ви можете скуштувати смачні традиційні страви вишуканої української кухні у затишному, колоритному інтер’єрі. Заклад знаходиться у самому серці Києва, біля метро «Золоті ворота», всього в 400 метрах від вулиці Хрещатик.
Багато гостей приходять в це місце, щоб спробувати хороший борщ, сало та котлету по-київськи. Тут її подають у традиційному вигляді із картопляним пюре, грибним соусом та квашеною капустою.
Вартість страви: котлета по-київськи з пюре, грибним соусом, квашеною капустою – 245 грн.
Графік роботи: Пн-Нд – з 10:00 до 22:00.
Адреса:вулиця Прорізна, 21.
Звідки ж взялась котлета по-київськи?
На роль винахідника котлети по-київськи претендують декілька країн. Вірогідніше, її винахід належить французам. Імператриця Єлизавета відправляла московських кухарів в Париж навчанню новій кулінарній справі, звідки вони поверталися з безліччю зазубрених і відточених шедеврів. Одного разу, вони привезли рецепт котлет «де-воля» від знаменитого на весь світ Ніколя Аппера.
1812 рік вніс свої корективи: все французьке стало не модним, котлети перейменували в “михайлівські”, оскільки вони нібито були придумані шеф-кухарем ресторану, що знаходився неподалік від Михайлівського палацу.
Через сто з гаком років більшовистська революція стерла навіть згадування про котлету по-київськи. Навіть рецепт вважався загубленим.
Відродження котлети по-київськи почалось при Микиті Хрущові. Через його черевоугодництво київські кухарі зі шкіри геть лізли, намагаючись примудритися і переінакшити існуючі страви. На очі одному з них потрапила стара куховарська книга, де значилися ці котлети, які негайно подали в 1947 році новоспеченому першому секретарю — і внаслідок любові Хрущова до всього українського, вони були перейменовані в «київські».
Згодом ці котлети перекочували в меню ресторанів, і крок за кроком завойовували серця та шлунки наших співвітчизників. З часом в них стали спритно вкручувати кісточку від крильця і прикрашати папільйоткою — незмінними залишалися панірування і розтоплене вершкове масло, яке розбурхувало розум радянських господинь.
Емігранти, що виїздили в сімдесятих з СРСР, відвезли рецепт і назву котлет з собою, нагодували ними своїх іноземних друзів, а ті нарекли їх «чікен київ».
Перед тим, як почати їсти котлету, її треба проколоти – поруч з кісточкою, оскільки в іншому випадку масло може бризнути та забруднити все навколо. Після того, як масло витече на гарнір, котлету продовжують їсти за допомогою ножа і виделки. А ще не боже збав не тримайте її за кісточку і не відкушуйте у висячому положенні, оскільки вона може впасти.
Сподіваємось, що наша добірка закладів буде для вас корисною і тепер ви точно знатимете, де з’їсти найсмачнішу, найдешевшу або найкласичнішу котлету. І точно орієнтуватиметесь, куди саме відвести закордонних друзів на цю славетну українську страву.
Також ми раніше розповідали про 10 місць у столиці, де варто побувати, замовити та насолодитися смачним борщем.
Крім того, писали про 15 кав’ярень у Києві, де ви зможете скуштувати горнятко смачної кави в прикуску з оригінальними десертами або без них.