Gorozhanin.com.ua

На руїнах Бородянки: як виглядає селище зараз та що пережили місцеві мешканці, — ФОТО, ВІДЕО

27 мая
02:32 2022

Зруйнована вщент Бородянка

Зруйнована вщент Бородянка

Бородянка — одне з найзруйнованіших місць на Київщині. Мальовниче селище, яке розташоване за 50 кілометрів від Києва, окупанти практично зрівняли з землею. І це не стилістична фігура мовлення. Розбомблені багатоповерхівки, спалені та розстріляні авто, повалені дерева, зруйноване дорожнє покриття — масштаби руйнації просто шокують.

До війни в Бородянці проживало 13 тисяч мешканців, а нині понівечене селище  зустрічає поодиноких людей вигорілою вщент землею, суцільними руїнами, розрухою і слідами смерті — саме це побачили журналісти 44.ua, відвідавши Бородянку.

На руїнах Бородянки: як виглядає селище зараз та що пережили місцеві мешканці, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

Разом з тим, на скалічених вулицях Бородянки вже починає вирувати життя. І якщо в середині квітня понівечене селище було практично порожнім, то зараз воно потроху відроджується.

Мешканці, будинки яких дивом вціліли або ж постраждали частково, повертаються до Бородянки, аби якнайшвидше їх відновити. На дорогах частіше з’являються автівки,  велосипедисти та молодь, дорослі гуляють з дітьми, хтось висаджує квіти і ходить у своїх справах.

Валентина Григорівна проживає в Бородянці понад 40 років. Ми зустріли жінку, коли вона йшла з городу додому. Пенсіонерка розповіла, що з Бородянки виїхала 2 березня — коли російські пілоти одна за одною скидили бомби, де їм заманеться. Спочатку родина евакуювалися у село Загальці(Бородянський район). Та після того, як ворожі обстріли дісталися й туди, сім’я з дітьми переїхала в місто Малин, Житомирської області.

Жінка добре пам’ятає той день, коли рашисти скинули авіабомбу на дев’ятиповерхівку в центрі Бородянки, поховавши під завалами півсотні людей. Рашисти навіть не дозволяли місцевим розбирати завали житлових будівель, аби дістати тих, хто міг вижити.

Пам’ятаю, що від вибуху під нами здригнулася земля, — з жахом згадує пенсіонерка. — Ми сиділи в підвалі з внуками, хлопцям по 6 років. Зверху на нас почала сипатися штукатурка. Ми всі дуже перелякалися. Тоді й зрозуміли, що треба терміново покидати місто.

До рідного дому Валентина Григорівна повернулася лише кілька тижнів тому. На щастя, її дев’ятиповерхівку, неподалік від центральної частини міста, дивом не зачепило. Єдине — в її квартирі пошкоджені двері й зламаний замок. Жінка припускає, що орки намагалися проникнути до її оселі. Вхідні двері пошкоджені і в сусідів. 

З початку травня до Бородянки повернулося дуже багато людей. В нашому під’їзді 30 квартир, то майже всі живуть вдома. Дякуючи державі та волонтерам, люди в Бородянці всим забезпечені — і одягом, і харчуванням, і речами першої необхідності, — подякувала місцева мешканка й додала, що й досі не може повірити, що її рідне місто спіткала така жахлива доля.

«Бородянка була дуже квітуча. Охайні будинки, відремонтовані дороги, безліч магазинів, супермаркетів, ринок, а зараз подивіться, що стало з містом», — ледь стримуючи сльози говорить Валентина Григорівна. 

Жінка каже, центральна частина міста зруйнована на 90 відсотків.

Бородянка — символ спротиву України проти росії

Від початку війни Бородянка безперечно стала містом стійкості, незламності та нескореності. Саме тут після запеклих боїв та бомбардувань, в багатоповерхівці вціліла кухонна шафа з півником. До речі, копію керамічного півника встановили у містечку Березне на Рівненщині. Також під завалами зруйнованого будинку залишилася неушкодженою ікона. А в руїнах багатоповерхового будинку, кілька місяців без води та їжі виживала вже знаменита бородянська кішка, яку врятували волонтери та назвали Шафою.

Наші журналісти теж помітили черговий символ незламності — в одному зі зруйнованих будинків вціліли міжкімнатні двері.

Вцілілі міжкімнатні двері в Бородянці - черговий символ стійкості та незламності

Вцілілі міжкімнатні двері в Бородянці — черговий символ стійкості та незламності

Місцеві вже запропонували на стіні будинка по вул. Паркова, 1 зробити мурал,  як знак символа стійкості та відновлення містечка. Ініціатива надійшла від начальника відділу культури, молоді та спорту Бородянської ОТГ Наталії Вишинської.

Скріншот зі сторінки в Facebook

Крім того, в Бородянці вже відновлено транспортне сполучення та відновили залізничний міст через річку Ірпінь.

Також тут встановили передані з Закарпаття модульні будинки. Це дозволяє людям не виїжджати з селища, а жити тут і разом долати наслідки бойових дій. Найближим часом тут планують запустити ще й пересувний ЦНАП, який надаватиме адміністративні послуги місцевим жителям безпосередньо біля місця їхнього проживання у зручний для них час.

Нагадаємо, що понад місяць ворог тримав Бородянку в окупації. Російські агресори зайшли в селище 27 лютого і покинули аж 1 квітня – в знаковий день, коли українські захисники вибили окупантів з багатьох населених пунктів на Київщині. 

Вас також може зацікавити: В одну мить загинули всі: рашисти вбили сім’ю поліцейського з Бородянки, зокрема 1-річну доньку, — ФОТО

Це наш Telegram. Приєднуйтеся до нашої спільноти, аби разом наближати перемогу. Там ми швидко публікуємо найважливіші новини

Статьи по теме

Последние новости

На Ізюмщині залучать міжнародні благодійні організації для постачання питної води

Читать всю статью

Мы в соцсетях

Наши партнёры

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY

Наша цель – ваш комфорт: EA-LOGISTIC – гарантия эффективных международных грузоперевозок.