Найнебезпечніший продукт для печінки назвали лікарі-дієтологи
Цей продукт регулярно з'являється на наших столах, ми витрачаємо на нього свої гроші, але, як стверджують лікарі, саме він руйнує нашу печінку. Причому, чим більше цього продукту в раціоні, тим швидше запускаються патологічні процеси в кровотворному органі.
Вчені з Медичного центру університету Еразма Роттердамського (Нідерланди) з'ясували, який із звичних продуктів харчування є найнебезпечнішим для здоров'я печінки. Як виявилося, це всі види м'яса. Мова йде не тільки про оброблене м'со промисловим шляхом (ковбаса і копченості), не тільки про червона або жирна, а навіть про цілком дієтичні індичку і куряче філе.
М'ясні страви шкодять здоров'ю печінки! До такого висновку прийшли дослідники після цілого ряду проведених експериментів. Виявилося, що неалкогольна жирова хвороба печінки (НЖБП) більш ніж на 50 відсотків частіше вражає організми людей, які в основному отримують білок із м'яса.
Спочатку хвороба ніяк себе не проявляє, однак якщо велика кількість м'яса в раціоні зберігається, то з часом може розвинутися важке ускладнення, наприклад, печінкова недостатність або цироз. Вчені розповіли, що вивчили вплив м'яса в харчуванні у 3 882 людей, середній вік яких становив 70 років. Аналіз стану їх печінки показав, що у більш ніж третина учасників вже хворіли НЖБП і майже всі вони страждали зайвою вагою. Причому, калорійність раціону ніяк не впливала на загальну картину. І ті люди, які їли жирну свинину, і ті, хто віддавав перевагу виключно курячому філе, мали практично однакові проблеми зі здоров'ям печінки.
На думку вчених, в м'ясі міститься велика кількість насичених жирів, які негативно впливають на печінку і ускладнюють її основні функції. Щоб цього уникнути, дослідники радять частіше замінювати м'ясо грибами, рибою, горіхами або бобовими.
Нагадаємо, раніше вчені назвали найнебезпечніший продукт харчування, який руйнує нирки.